Meningslöst jippo

Ikväll drar den dubiösa kampanjen igång att släcka alla lampor under några timmar. För elkonsumtionen och för miljön gör detta varken till eller från.

Vi ska vara glada över elkraften som lyser upp våra hem och städer, driver kylskåp och spisar och annat som gör livet behagligt och trevligt.

Jag minns alltför väl dystra, nersläckta städer i det gamla kommunistiska östeuropa, eller i något annat fattigt land. Efter mörkrets inbrott gick man inte gärna ut.

Med detta sagt, avskyr jag onödigt slöseri. Jag är förvånad över människor som annars tänker på miljö och plånbok, såna som sopsorterar, köper ekologiskt och som jämför banker och försäkringsbolags villkor med lupp, och ironiskt nog i den nya valfrihetens namn med stor omsorg väljer elbolag, verkar strunta i all onödig elförbrukning.

Själv släcker jag alltid när jag lämnar rummet, jag har separata strömbrytare till alla apparater med stand by funktion, så de drar noll när de inte används.
När jag reser bort under en längre tid, så slår jag av huvudbrytaren, varför ska ett tomt kylskåp stå och gå i 4-5 veckor. Man förlänger dessutom kylskåpets livslängd med motsvarande tid.

Under hela februari var jag i Thailand, min elräkning landade på 70 kr, oklart varför, då förbrukningen rimligen var noll, men det är väl någon obegriplig nätavgift eller skatt...


Jag trodde mig fynda JW Black Label i Laos, innehållet var inte äkta....


Koh Chang, White Sand Beach


Koh Chang, White Sand Beach


En orkidé?


Thailand i februari


Bloggpaus

Inspiration har saknats sedan hemkomsten från Thailand, och jag har haft annat att pyssla med de senaste veckorna, att jobba bl.a.....

Visst finns det ämnen att skriva om, som SJ:s icke existerande kundvård: Jag är berättigad till halv reseersättning. Otroligt nog måste detta mailas, andra företag ersätter direkt, pengarna i näven eller på konto.
Väntar fortfarande på svar efter snart tre veckor.....

Jag väntar på min nya bil, en helt fabriksny liten Toyota Aygo. Miljöbil och skattebefriad i fem år.

Och våren börjar äntligen komma, det där speciella skarpa solljuset som får en att uppskatta solglasögonen från Polaroid med reflekterande filter.

Det finns ämnen, men nu säger jag gonatt, ska upp klockan 4 imorgon bitti....

Öststatssverige

Förra veckan återvände jag till vårt kära fosterland från Bangkok, via Peking. Den nya flygplatsen Suvanaphum, är hypermodern och ett arkitektoniskt mästerverk.

Pekings flygplats är ännu läckrare och antiseptiskt ren.

Sedan kommer man till Arlanda, det är trångt och murrigt. Golvplattorna är slitna och bitvis spruckna. Öststatsfärgen brunt dominerar.

Sedan tåget till Stockholms Central som påminner om Rumänien. Smutsigt och förfallet.

X 2000- tåget till Skövde var över en och halv timme försenad. Den sista halvtimmen satt vi på tåget och väntade på lokföraren.
Endast tre(!) toaletter funkade, på hela tåget, som var förlängt. Dörren till vår vagn var trasig.

Ja, jag har åkt tåg i Rumänien! Där rådde ren 40- tals standard, charmigt för en nostalgiker som jag. Men där höll åtminstone tåget tidtabellen, även om det gick långsamt...

Man får perspektiv när man kommer tillbaka från utlandet!


Härliga tider, strålande tider!

Under min semester har börsen gått som tåget. Mina blygsamma placeringar i ABB, SKF, SSAB och RATOS har tagit ett behagligt skutt uppåt. Dessutom väntas utdelningar nu under våren. Tyvärr fattas en nolla på slutet för att jag ska ta tjänstledigt och dra iväg på en ny långresa i vår. Och semesterdagarna är förbrukade...

Som lågavlönad busschaffis kan man förstås inte storspela på börsen. Men långsiktighet och lite tur kan ge effekt.
Det är definitivt bättre att spekulera på börsen än att ägna sig åt spel och dobbleri.

Sedan har kronan förstärkts, troligen mest tack vare eurons svaghet pga krisen i Grekland. Hur tusan kunde Grekland tillåtas gå med i eurosamarbetet?

Importbilar blir också billigare nu till våren. För runt 75.000 kr får man en riktigt fin Miata NB. Detta gör att många nu ratar NA, som nu börjar bli uppåt 20 år.

Det är nu tveksamt om min Miata kommer renoveras. Eventuellt ska den strippas på utrustning, och byggas om för racing. Då spelar skavanker mindre roll.

Det finns ett fåtal originalmiator med få mil i nyskick till salu. De ägare som trott att de gjort ett investeringsklipp och hoppats på stigande värde är nog besvikna.



Tillbaka!

Bloggen har lämnats orörd under min nästan fem veckors Thailandsvistelse.

Efter ett par dagar hemma känner jag mig fortfarande lite jetlagad och lite deppig: Två dödsfall har inträffat under min semester, ingen nära anhörig, men en kollega och en god väns mor.

Jag är snart ett halvsekel gammal och inser alltmer hur kort livet är, och på vilken skör tråd det hänger, och skörheten tilltar för varje år....

Bästa medicinen när tillvaron känns tung är att bita ihop och jobba och träffa arbetskamrater och inte grubbla för mycket.

RSS 2.0