Budweiser

Äntligen fredagkväll efter en vecka med tidiga morgnar. Har precis avslutat en pastamiddag med en god, kall Pilsner Urquell, min nya tjeckiska favorit sedan systemet slutat sälja Jever.

Såg på nätet att den riktiga Budweiser, från Tjeckien äntligen vunnit namnstriden mot den amerikanska, blaskiga, äckliga varianten, åtminstone i Europa.
I USA gäller visst det omvända....

Jag minns ett besök på en bar i Skagen. Bartendern hade Budweiser. Jag frågade om det var den tjeckiska eller amerikanska (Jag visste svaret, men det råkade sitta ett par jänkare bredvid, och elak som jag är....)
Svaret var förstås den amerikanska, och jag avböjde högdraget, nu är även danskt öl dåligt, så jag tog en whisky från Skottland istället.

Jag är absolut ingen USA- hatare, tvärtom är det mycket jag gillar med USA, men de är kassa på att bygga bilar och brygga öl, även om Dodge Challenger står på min önskelista.

Nu ska jag kolla mina mail, sedan ska jag och soffan bli ett och jag ska kolla någon fransk film och smutta på en tioårig Laphroaig.

Meningslöst jippo

Jag har inte koll på när, men om några dagar ska visst alla släcka lampor för att vara miljösolidariska.

Ett fullständigt meningslöst jippo, som varken gör till eller från.

Själv avskyr jag onödigt och kostsamt slöseri, så jag släcker alltid lampor när jag lämnar ett rum. Ungefär som jag alltid stänger av bilmotorn vid stopp och undviker tomgångskörning.
Däremot unnar jag mig en fullgasacceleration på trean eller fyrans växel när jag kör om en långtradare. Mer trafiksäkert och jag njuter av det sportiga ljudet när motorn får sjunga ut. Visst går det åt några bensindroppar extra.

Befinner jag mig i ett rum vill jag ha behagligt ljus. Det ska inte några beskäftiga miljötrendnissar ha med att göra.
Sverige är under stora delar av året ett mörkt land och behaglig belysning ger välbefinnande.
Jag avskyr de nya lågenergilamporna. De ger ett kallt och blåaktigt sken. Eftersom jag inte tänder i onödan är mina elräkningar beskedliga ändå, liksom elförbrukningen, trots att jag bara har en lågenergilampa som nästan aldrig är tänd pga det otrivsamma skenet.

Istället för detta jippo, vore ett bättre förslag att installera sensorer i alla hem, som många hotell och företag har. Så fort man går in i ett rum tänds det, så fort man lämnar, släcks det.

Voilà, ett förslag som sparar el alla dagar året om. Bra för miljö och plånbok.

Olikheter förstärker

Ibland behöver man dra ett djupt andetag och fundera över vem man är, vilka värderingar man har och vad man vill få ut av livet.

Med åren får man större självsäkerhet och ett mer avspänt förhållande till livet.

Själv är jag ganska sval och dinstanserad och beter mig alltid känslomässigt behärskat även om jag är arg eller ledsen.
Som jag själv föreställer mig brittisk, använder jag mig gärna av understatesment även om jag är rejält uppbragd.
Ibland kan det vara en fördel att att vara cool och kontrollerad, men inte alltid. Man kan uppfattas som kylig och oengagerad .

Just därför dras jag till varma känslomänniskor. Jag dras till motsatsen mot mig själv. Det kan gälla relationer till det motsatta könet.
Jag kvävs av konsunsus, när allt för lika människor kliar varandra om ryggen.

I Sverige är vi snabba att fördöma allt för känslomässiga reaktioner. Jag som själv är aggressionshämmad instämmer inte.

Därfor gillade jag när israeliske ambassadören löpte amok och förstörde konstverket föreställande en vacker palestinsk kvinnlig självmordsbombare i en swimingpool med blodrött vatten.
Det skedde i Stockholm och skandalen var ett faktum. Jag törs dock sätta en slant på att konstnären egentligen var väldigt nöjd.

Samma sak med en låt inför eurovision schlagerfestivalen som var en parodi på Ryssland. En attaché på ambassaden löpte verbal amok och blev oerhört förolämpad.
Han menade att de som stod för framträdandet var sinnesjuka och borde spärras in på mentalsjukhus.
Visst kan man ifrågasätta vad han säger, men visst är det härligt med människor som reagerar mitt bland alla likgiltiga coola människor.

Oraklet i Delphi

Vissa saker har ändrats i min tillvaro under senare tid. Dock mår jag oförskämt bra i ett läge som andra säkert skulle finna deprimerande.

Ett par längre resor kommer ske närmaste året, kanske halvåret.

Vissa självförverkligande åtgärder kommer ske.

En person har haft ett synnerligen positivt inflytande på mitt välbefinnande.

För närvarande låter jag dock lutzerndimman ligga kvar, korten lär visas i sinom tid.

Hatten av för Bert Karlsson

Läste idag en intervju i DN:s nätupplaga. Bert uttryckte sanningar om stockholmare och deras bristfälliga geografikunskaper, åtminstone när det handlar om Sverige söder om slussen och norr om Stallmästargården.

Det jag verkligen gillade var att Bert vägrar fjäska för hovet och tilltalar dem med det sympatiska, jämlika "du".
Där steg han i min aktning.

Enligt Bert reagerar inte kungen nämnvärt, men Silvia, som är ingift är tydligen inte med på noterna.

Bert Karlsson är en ärlig sanningsägare som inte fjäskar för någon. En sann gubbe från Västergötland.

Allt fattigare svenskar

Volvoanställda har tvingats gå med på lönesänkningar, låt gå för att timlönen förblir densamma.
Det är unikt dåliga tider och kanske nödvändigt.

Men delar av den ekonomiska eliten skiter i detta, tvärtom får de kraftiga löneökningar, trots miljonlöner.
Stötande och avskyvärt.

Fallet SEB och Wallenbergarnas agerande är extra anmärkningsvärt. Tydligen trodde de folk är idioter när man gick ut och sade att bonusar skulle upphöra, dock utan att nämna att den fasta lönen ökar så mycket att det ändå blir en löneökning i miljonklassen.
Varje någorlunda vaken journalist kunde kontrollera fakta, och skandalen var ett faktum.

En annan upprörande sak är att svenskar tappat 25, 30% i lön, då menar jag alla svenskar, utan att LO eller någon annan råmar högt.
Jag tänker förstås på det allt accelererande kronfallet.
Ulf Nilson skrev klockrent om detta häromdagen i Expressen.
En vän till mig sade häromdagen: "Lugn nu svänger opinionen och svenskar vill ha euro".

Jag kommer rösta på Marit Paulsson i kommande EU- val. Hon är jordnära, humoristisk, kunnig och vettig.
Hon tycker precis som jag att det är fel med en ny folkomröstning.
Nu verkar även Centern svänga och jag hoppas (och tror) att Alliansen kan gå till val med att införa euron, precis som med kärnkraften.

De som inte gillar euron kan rösta på något rödgrönt. Sahlin kommer få ännu ett problem på halsen eftersom många sossar, exempelvis inom Metall är tillväxtvänliga, som vill ha kärnkraft och en stabil valuta.

Tapp Olle

I det vackra, varierande landskapet Västergötland lever det ålderdomliga uttrycket "Tapp" vidare, en fin benämning på bensinstation.

I Lerdala, tjusigt beläget på Billingens södra sluttningar, verkade tills för ett par veckor sedan "Tapp Olle", som drev bensinstation och verkstad som han köpte på det glada sextiotalet.

För några veckor sedan gick Tapp Olle i pension och stängde hela rasket. Ett stycke svensk landsbygd har blivit mindre levande och mer musealt, en utveckling som likt ett grekiskt drama tycks ödesbestämt.

Dålig lönsamhet under senare år gjorde tappen omöjlig att sälja, Ingen vill ta över. Lerdalabor shoppar och tankar numera i Skövde. Moderna bilar har en räckvidd uppått hundra mil, varför tankning endast behövs någon gång i månaden om man tankar fullt.

Tapp Olle tillhörde den gamla stammens entreprenörer som endast unnade sig några dagars semester varje år.
Folk idag är för bortskämda för att jobba på det viset.

I Västergötland hittar man fortfarande den sortens vresiga, snåla gubbar av Tapp Olles kaliber. Fjärran från mediatränade konsulter från Stockholm som gått allsköns kurser i "kommunikationsstrategi".

Lokaltidningen skrev ett snyftreportage inför Tapp Olles pensionering. Samma sorts tråkiga, förutbestämda artikel som brukar skrivas när någon ska avtackas efter trogen tjänst.
Journalisten var dock inte helt bakom flötet: Han lade in en försåtlig fråga, väl medveten om svaret: Frågan löd; " Har du haft utförsäljningsrea inför stängningen?"
Tapp Olle svarar: "Många har ringt, jag svarar ingen rea, har ni inte handlat här förut, behöver ni inte komma nu heller".

En fullkomligt underbart vresig kommentar!

Min vän N och jag har kultförklarat Tapp Olle. Vi kallar honom för misantropen. Folk som inte känner oss kan förledas tro att vi ringaktar Tapp Olle. Inget är mer fel.

Vännen N hade en pratstund med Tapp Olle och fick beskåda lagret. Där fanns prylar från 60- talet som askkoppar, nyckelringar och andra reklamprylar från svunna bensinbolag.
Min kompis fick köpa billigt, är man född på sextiotalet har man en viss faiblesse för grejer från den tiden.

Jag minns även en fejd Tapp Olle hade med erkänt snåla Västtrafik. Vi brukade vända våra bussar på bensintappen.
Tapp Olle ansåg att vi slet på asfalten och ville att VT skulle stå för notan, åtminstone till en del.
Vt  vägrade under några veckor och vi fick köra en omväg.
En morgon var asfaltsplanen nyasfalterad och det var grönt ljus att vända igen. Tapp Olle hade segrat!

Jag önskar Tapp Olle ett långt och skönt liv som pensionär!

Västtrafiks taxor

"Oriente Lux" tycker det är för dyrt att åka med Västtrafik. Själv är jag bara en enkel busschaufför som kör för Västtrafik på entreprenad anställd på ett privat bussbolag och har inte mer inblick eller förmåga att påverka VT:s taxor mer än någon annan.

Fast jag instämmer i kritiken, ibland kör jag över länsgränsen, in i Jönköping och taxorna blir plötsligt märkbart lägre....

Min teori är att det nya, dyra biljettsystemet med sattelitstyrda biljettmaskiner, importerat från ett australiskt bolag som haft enorma ekonomiska problem, till astronomiska 700 miljoner kronor spelar in.

De "snåla" smålänningarna kör däremot vidare med det gamla biljettsystemet.

Konstigt nog har detta debacle inte diskuterats särskilt ingående.

RSS 2.0