Kapitalismen behöver tyglas!

"Doctor Doom" spår hårda tider. Han fick rätt om förra finanskrisen. Nu kanske vi har en ännu värre kris framför oss, som ingen slipper undan.

Faller Grekland, finns risken för dominoeffekter. Spanien, Portugal och Italien kan också rasa med absolut skrämmande följder för Europa.

Sett ur det perspektivet förstår jag Anders Borgs hårda krav på banker. Dessa ockrarinstitut kan alltid gasa för fullt, går det åt helvete kommer ändå staten och skattebetalarna som en räddande ängel.
Självklart behövs hårda kapitaltäckningskrav på banker, klarar de inte detta ska de kunna gå i konkurs som andra företag.

Sedan behöver nog hela EU ifrågasättas. Ja till frihandel, nej till överstatlighet och det senaste förslaget att EU ska kunna beskatta medborgarna direkt, via flygskatter, "miljöavgifter" och allt vad det kallas för.

Så här med facit i hand kan man fråga sig hur Grekland över huvud taget fick bli medlem. Den dåvarande regeringen kan inte kallas annat än kriminell, som fifflade med statistik för att klara inträdeskraven. När detta uppdagades borde förstås Grekland genast blivit exkluderat.

Den gemensamma valutan har också blivit ett fiasko. Jag läste någonstans att hade tyskarna haft kvar D- marken hade kursen idag varit drygt 50% starkare, för grekiska drachmer hade det omvända gällt...
Tyskarna kan förstås kränga dyra premiumbilar till en undervärderad valuta och industrin kan tjäna storkovan, men dessvärre är det som vanligt tyska skattebetalare som får stå för notan, vilket också orsakar berättigad ilska.

Trots att Sverige har bra ekonomi, kommer vi också drabbas hårt. Snart faller bostadspriser, konjunkturen försämras, kronan tar stryk, köpkraften försämras....

USA har också skrämmande underskott, och kan bli konkursmässiga inom kort...

Inget gott betyg åt kapitalismen! Det behövs regleringar, starka icke korrupta stater som kan ta in till räckligt med skatt, och en reglerad kapitalmarknad.

Och EU börjar likna Sovjetunionen, en byråkratisk dröm som kraschade.....

Fortkörande cyklist

I veckan kablades nyheten ut att en cyklist åkt fast för fortkörning i Tranås, klockad för 58 km/h på 50 väg. Ingen orimlighet för en snabb racercyklist, med lite nerförslutning och medvind.

Nyheten kablades ut i tidningar och radio. Till någon tidning, minns inte vilken, bemödade sig att kolla saken med tranåspolisen som dementerade uppgiften.

Jag vill minnas att någon liknande planterad nyhet nådde medierna i vintras, jag har dock glömt vad det handlade.

Man kan förstås skratta gott åt blåsningen. Fast skrattet fastnar i halsen, det är egentligen skrämmande att nyheter kan nå etablerade och förment seriösa medier, utan att sanningshalten kontrolleras.
Detta borde starta en stor debatt om pressen och det rimliga kravet att de leverar så sanna uppgifter som möjligt.

Det gamla skämtet om redaktören, vars motto är att " kolla aldrig en bra story", har dessvärre visat sig stämma.

Solrött nylle, orange piké och vacker blå skymning!


Otroligt läcker Vespa Piaggio, Hua Hin, Thailand


Miata NC, plåtad i Thailand


Landshövding Egardh kör Mercedes

Läste i SvD att alla landshövdingar kör svenskt, utom Peter Egardh, som kör en Mercedes i 800.000 kr klassen. Troligen är det "bara" en pimpad E-klassmerca... En S- klass spräcker miljonvallen.... Hans motivering förefaller minst sagt krystad: Han påstår att det är en miljöbil som sparar stora pengar i bränslebesparingar och hans onda rygg kräver rejäl komfort. Jag tycker vi kan kalla honom för att vara en ynkrygg.

I vilket fall är detta ett beklagansvärt samhällsproblem: De som redan är rika ska ha mer och blir allt girigare, samtidigt som samma personer förordar lönedumpning, sämre social trygghet för vanligt folk. Och det måste  förstås sparas på sjukvård och äldrevård.
Och detta är ett globalt fenomem: Trots ekonomisk kris blir eliten allt rikare.
Vart tog det gamla folkhemsverige vägen? Där jämlikhet, sparsamhet och hårt arbete var en dygd. Minns att Erlander bodde i radhus i Bromma (visserligen lite större än grannarnas...) och tog spårvagnen till jobbet.
Visst var 50-talets Sverige gråare och fattigare, men tryggare och mer jämlikt an dagens.

Kanske kommer en motreaktion, och att socialistiska värderingar kan få en renässans? Dock i modern tappning, de gamla socialistländerna var ju inga föredömen direkt...

Många inom denna elit är tärande, och lever på skattebetalarnas pengar (som landshövdingar som ofta är gamla avdankade politiker där bäst- före- datum är sedan länge passerat). Men denna elit behöver aldrig bekymra sig om A- kassa eller godta ett låglönejobb.

Verkligt skickliga entreprenörer är förstås en helt annan sort. Hur mycket välstånd och livskvalitet har inte IKEA- Kamprad levererat? Han har förbättrat tillvaron för miljontals människor och är värd all respekt och beundran.
Jag är nyss hemkommen från Thailand och har med egna ögon sett hur taffligt och fult inredda hem vanligt folk har.
Jag läste i Bangkok Post att man ska öppna ett IKEA- varuhus i augusti 2011. Det kommer förstås bli succé, ge arbetstillfällen och möjlighet för fler att inreda sina hem smakfullt och med kvalitet även för de som inte tillhör eliten.

Även Bill Gates är värd beundran, utan honom hade förmodligen inte jag och miljarder andra människor haft internet.
Han har dessutom skänkt halva sin förmögenhet till välgörande ändamål.

RSS 2.0