Mysbelysning

Idag köpte jag en bordslampa med ekfot som perfekt matchar min låga nyinköpta bokhylla, också i massiv ek.

Jag valde en 25 watts lampa. Försäljaren frågade om jag ville ha en lågenergilampa. "Absolut inte", var svaret.

Jag förklarade att jag har två lågenergilampor, en i hallen och en i köket, och bägge ger ett synnerligen kallt och obehagligt sken.
Dssutom innehåller de kvicksilver och kan inte slängas i soporna, som vanliga lampor. (Ja, detta är rekommendationen för vanliga lampor.)

Förra månaden landade min elräkning på 138 kr, jag var visserligen bortrest halva månaden, men några kronor mer för behaglig belysning är ett pris jag gärna betalar, särskilt nu när den mörka tiden är i antågande.

I Sverige har diskussionen om lågenergislampors kalla och otrevliga sken varit särskilt intensiv. Nu när klåfingriga EU lägger sig i och förbjuder vanliga lampor sker hamstring i stor skala. Folk kommer garanterat åka utanför EU för att hitta "riktiga" lampor.

Vi svenskar lever i land som är rejält mörkt under vinterhalvåret, och kallt. Därför kanske vi uppskattar extra mycket varmt och behagligt ljus.
Allra trevligast är förstås levande ljus, och det säljs mycket stearinljus i Sverige.

Annat är det i Asien. Under mina resor i Thailand och Kina märker jag en helt annan attityd. Nätterna i Asien, ju närmare ekvatorn man kommer, är riktigt beckmörka.
Men mysbelysning existerar inte: Det är lysrör eller glödlampor i taket med blåaktigt ljus nära fryspunkten. Det är inte det minsta trivsamt.

Agoda

Om ni ämnar resa någonstans i Asien kan jag varmt rekommendera en hotellbokningstjänst som heter Agoda.

Första gången jag besökte Shanghai, hade jag blivit rekommenderad ett hotell som heter Villas. Hotellet var verkligen bra, och prisvärt.

När jag googlade kom Agoda upp direkt. Hemsidan var snygg och rabatten på hotellpriset avsevärd, jämfört med officiella priser.

Jag var lite betänksam, då jag aldrig hört talas om Agoda, man har ju hört skräckhistorier om bluffbolag på nätet med tjusiga hemsidor, men jag övervann min misstro och bokade ändå och allt funkade perfekt.

En fin detalj på Agodas hemsida är att man som gäst kan lämna ett omdöme, som inte verkar censureras, både ris och ros tillåts.
Ganska logiskt, Agoda har ingen anledning att styra kunder mot ett hotell med missnöjda gäster, utan vill ha nöjda kunder som återkommer.

Förra resan bodde vi riktigt lågbudget för endast 200 svenska kronor natten på ett hotell med det pampiga namnet Lakeside hotel holiday inn. En undran i sammanhanget är vad lyxhotellkedjan Holiday Inn anser om dela namn med detta enkla kinesiska hotell.
Kanske är "konkurrenten" för obetydlig, annars brukar snobbiga företag reagera starkt när någon försöker snylta på varumärket och skicka hotfulla advokater i blanka kostymer till de företag som åker snålskjuts.

Jag kan varmt rekommendera detta hotell också: Toppenläge, endast ett stenkast från Nanjing Road. Rena fräscha rum med bra AC.
Frukost ingick också, men den föll inte riktigt mig i smaken, då det var kinesisk buffé, men det finns Mc Donalds och Starbuck några hundra meter bort.

Sängen är som ofta i Asien verkligen stenhård (många asiater sover på bastmatta utan madrass) och lite kort för långa, men jag hade tillräcklig längd med mina 176 cm.
Första två nätterna kände jag mig lite stel, sedan vande jag mig. Hellre för hårt än för mjukt, då får man garanterat ryggont!

Amerikansk blasköl, tyvärr finns inte tjeckiska originalet i Kina


Glada miner


Nattklubb i Shanghai. Jag skyddade hörseln med öronproppar!


Skönt med fotmassage efter lång stadsvandring


Hotel Lakeside Holiday Inn. Prisvärt, centralt och bra!


Drygt 400 meter i höjd.....


Park Hotel, byggt 1930, ett mästerverk i Art Deco


Båtutflykt


Hangzhous berömda Västra sjön


Här snackar vi snabbtåg!


Pudongflygplatsen


När faller diktaturen i Iran?

Förhoppningsvis är diktaturens dagar i Iran räknade. Med en president som troligen vunnit med hjälp av valfusk, det är visserligen en gissning, men inga oberoende observatörer tilläts, så vi kan utgå från att valvinsten var riggad.

En president som vill utplåna Israel, stöder allsköns terrorister, förnekar förintelsen och torterar politiska motståndare..... kommentarer överflödiga.

Idag skulle regimen dirigera de sedvanliga protesterna mot Israel och USA. Trots hårda repressalier lyckades oppositionen genomföra en mäktig demonstration mot förtyckarregimen istället.

Regimens dagar är troligen räknade i Iran, låt oss hoppas att kollapsen inte innebär en massa våld och blodsutgjutelse.


Frihet

Frihet är ett positivt värdeladdat ord för alla, men vi kanske definierar det olika.

Vi som lever i demokratier kanske inte reflekterar så mycket över frihet, men aldrig någonsin, har så många kunnat forma sina liv som de vill.

Folk klagar över petitesser som FRA, eller som Guillou, som raljerade över rigörösa säkerhetskontroller på flygplatser.
Guillou är som vanligt ute och seglar, vi minns det förskräckliga 70-talet, då terrorister kapade flygplan var och varannan vecka, och oskyldiga människor fick sätta livet till.

Själv var jag oerhört imponerad över flygplatssäkerheten i Kina. Ghezali hade inte haft en chans att hitta på djävulstyg om han landat på Pudongflygplatsen....
Personalen var vänlig, kontrollen snabb, men effektiv. I min fullpackade väska hittades direkt en liten cigarrettändare av scannern, jag fick öppna väskan och plocka ur den.

Personligen har jag kommit fram till den bästa frihetskombinationen för mig är lite prylar, men mycket pengar.

Jag befinner mig visserligen inte riktigt där, måste exempelvis jobba heltid för att unna mig resor och annat som sätter guldkant på tillvaron.

Men jag har dragit ner på prylar, skaffat en liten, men mysig lägenhet och med låga, fasta kostnader kan jag unna mig mer av livets goda.

Jag har även sålt min Miata, då användandet inte stod i proportion till det besvär ett bilägande innebär.
Min gamla Nissan har jag dock kvar.
Min flickvän ställde den relevanta frågan varför jag sålde Miatan, men inte Primeran. 
Mitt svar var: "Jag får så lite för den och så är det himla praktiskt med kombi, bara att slänga in prylar och dra". 

Fast jag använder knappt Primeran heller, till vardags cyklar jag.

Idag såg jag en annons på en Miata som väckte habegär.... Det lutar åt att jag slänger in annons på Blocket på Primeran, får jag napp kanske det blir en Miata igen, eller kanske jag ska känna friheten att vara billös ett tag, behöver jag en bil någon helg ibland kan man hyra och känna sig fri från bilägandets plikter som tvätt, service, skatt, försäkringar.....

Frihet var ordet!

Hangzhou

Under Shanghairesan gjordes en utflykt till Hangzhou, ca 20 mil från Shanghai. En småstad med kinesiska mått, ca 6 miljoner invånare.

Själva staden var inte särskilt vacker, det sevärda var sjön "Westlake" intill staden.
En otroligt vacker park omgav delar av sjön, vid horizonten syntes vackra berg.

Marco Polo lär ha utnämt stället till ett av världens behagligaste ställen, en kille som visste vad han pratade om.

Vi åkte båt till en liten fin ö där kinesiska kejsare residerade, atmosfären var vacker och rofylld.

Jag återkommer med några bilder och ytterligare reserapport från Kina, ett spännande land.

RSS 2.0