Språket förändras!

Idag hörde jag en gubbe på radion som förfasade sig över språkets nivellering och i hans mening missbruk av engelska ord, när det finns fullgoda svenska alternativ.

Han har måhända en poäng, men att språket ständigt förändras är nog fullt naturligt, vare sig man gillar det eller inte.

Råkar man läsa en riktigt gammal text, känns det inte bara uppstyltat och onaturligt, ibland rent obegripligt. Det räcker med en hundra år gammal text!

Formodligen kommer förändringens vind på det språkliga området bara fortsätta accelerera, i takt med allt snabbare samhällsförändringar.

Det räcker med att vrida tiden 10- 15 år tillbaka för att se en markant skillnad: Ord som "klimatsmart", "arbetslinje","utbränd", "elöverkänslig" eller "miljöbil" existerade inte.

När det handlar om bilar har mycket hänt på några decennier. ABS- bromsar och airbag fanns för 30 år sedan endast på de dyraste Mercedesbilarna. Idag säljs inga bilar utan dessa attribut.
Däremot fanns inte "antisladd" eller ens "antispinn". Ingen pratade om bilars koldioxidutsläpp, idag har många bilköpare mer koll på om bilen släpper ut 109 gram per km än antalet hästkrafter.
Just begreppet "hästkrafter" är en anakronism som ett av få undantag lever vidare. Tekniker försökte införa det modernare begreppet "kilowatt" redan på 60- talet, men misslyckades skändligen. Undantaget som bekräftar regeln, kul att inte allt löper i rationella spår!

För ett tag sedan läste jag en gammak Woodehouseroman: Bertram Wooster var stressad och bad chauffören: " Trampa spiken i botten gosse!". Förmodligen fullständigt obegripligt för en ungdom av idag, men äldre bilar hade just en spik som trampades ner genom golvet, istället för gaspedal.

Flera mysteriösa saker som bilar hade för inte så länge sedan var " choke", som ibland var automatisk och som ofta krånglade... eller osynkroniserad växellåda som krävde skickligt handhavande för att inte skrapa vid växling.
Däremot lever den manuella växellådan i högönsklig välmåga, trots att många förståsigpåare förutsåg dess död redan för 30 är sedan.
Ibland är beprövad teknik bäst, rätt hanterad är både prestanda och bränsleförbrukning överlägsen med manuell låda.

Visst är ord som "diagonaldäck", "bakelitratt eller "weberförgasare"  härligt nostalgiska idag, för oss som är tillräckligt gamla att ha minnen från 60- talet!

Miata i Almedalen!

Nej, rubriken är inte korrekt! Faktum är att jag aldrig satt min fot på Gotland. Konstigt nog, Gotland och Visby ska visst vara helt underbart, och dessutom lite exotiskt utländskt på ett tilltalande vis.
Dessutom bodde jag en gång i tiden inte långt från Nynäshamn, men Gotlandsfärjan var oskäligt dyr och långsam i brist på konkurrens, och läget verkar inte bättre idag... Kan inte Ryanair sätta in lite billigt flyg, så kanske jag åker dit...

Politikerveckan är intressant att följa, särskilt nu den skälvande tiden före det spännande valet.

Reinfeldt gjorde en lysande uppvisning, både till budskap och form. Han visade prov på estradörtalang som jag inte tidigare sett, fast han lär visst ha spelat i mera studentikosa sammanhang, så takterna finns där.

Ohly är heller ingen dumbom, även om han inte får min röst. Han är cool och vältalig, att han är prästson kanske inte är någon nackdel.
Han kom med ett konkret förslag som jag gillar: En tandvårdsreform: Som läget är nu kan det bli svindyrt om tänderna kraschar, och det är inte rimligt att folk med knappa tillgångar inte har råd med adekvat tandvård!

Centern och KD ligger taskigt till, i värsta fall kan ett fall under fyraprocentsspärren kosta en annars given allianseger.
Miatas tips till dessa småpartier är att Centern skyndsamt låter Anders Flanking bli partiledare före valet, och att Kd släpper fram rigida moralkonservativa som Sacrédeus snabbt som attan!
Sedan har jag ett förslag till: Vid ett resultat under spärren, gör en teknisk valsamverkan med  moderaterna och lämna rösterna till moderaterna!
Det har gjorts förr, med Kristdemokratiskt samverkan med Centern, och kan upprepas!

På sikt behövs förstås färre partier, liksom halverat antal riksdagsmän.

Det mest tvivelaktiga uppslaget stod FI för, som nu gett uttrycket "bränna pengar" en högst konkret innebörd....
Hela upplägget är ytterst omdömeslöst, och kommer inte stärka FI.
All publicet är faktiskt inte god publicitet, även om salig Ny Demokrati under Bert och Ian var skickliga på detta tema.

RSS 2.0