Volvoreklam och hamburgare

Informationsflödet är abnormt stort, och den som önskar göra reklam för något möts av en frustrerande verklighet där även en smart utformad nyhet riskerar att drunkna i flödet.
 
För bara så där 30 år sedan mottogs varje produktförändring hos Volvo med så stort intresse att det omnämndes i TV. Reklamen vi minns om " 6-8 brödskivor" om dagen var inte alls från Socialstyrelsen, utan kom från LRF.
 
Därför är senaste veckans Zlatanreklam för Volvo oerhört lyckad. Hade Volvo bara satt in en annons i alla dagstidningar om hur oerhört bra Volvo är, säker, komfortabel och anpassad för krävande svenska förhållanden, så hade de flesta gäspat, frånsett en liten klick tillhörande Volvo fanclub. Vi vet redan att Volvo är bra.
Nu har man lyckats få alla att gå igång, även kultursidor, och Volvo får massa gratisuppmärksamhet! Att vissa är kritiska saknar betydelse.
 
Samma smarta drag av LRF att bjuda skolelever på hamburgare en köttfri skolmatsdag. Det är kontroversiellt och har fått mycket kritik. Men debatten går hög, och utspelet uppmärksammas, och syftet är uppnått, man har lyckats tränga igenom mediebruset och skapa debatt.
 
Detta är exempel på hur smarta pr- nissar agerat. Bara att gratulera!

Mötet i Davos

Nu samlas en liten elit i Davos för att diskutera ekonomi. Det intresserar mig mycket mer än det förestående vinter OS i Sotji.
 
En verklig islossning verkar ske i Iran. Återstår att se om den positiva utvecklingen fortsätter. Annars är läget bekymmersamt. Flera delegater varnar för den skrämmande höga ungdomsarbetslösheten. Kring 50 % i flera EU- länder är en tickande bomb och social katastrof. En delegat påpekade att varje års arbetslöshet för en ung människa drastiskt försämrar livsinkomsten för den drabbade. EU är ett fantastiskt demokratiskt projekt i ett Europa som historiskt drabbats av krig och elände. Många i Ukraina drömmer om EU i motsats till Janukovits styre med Putin som vapenbroder.
 
Med det sagt, har EU totalt misslyckats med att skapa ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft. Tyskland går som tåget, men sydeuropa är katastrof. Skrämmande att Frankrike verkar vara på väg mot avgrunden med misslyckad socialistisk politik under den impopuläre Hollande.
 
Nu dippar tillväxtländerna, senaste veckan har Argentinas valuta peso rasat med drygt 10% mot dollarn... Och Turkiet.... Vi ska nog vara väldigt glada att Turkiet inte är med i EU.... Jag skulle vilja fråga Carl Bildt om han fortfarande tycker det är vettigt att ta in Turkiet? Ska nog skicka frågan på hans twitter.
 
I vår har vi "supervalet". Det ser ut som starkt EU fientliga, ibland högerpopulistiska partier kommer gå starkt framåt. Det kan röra om i grytan. Vem vet, kommer Storbrittanien lämna? 
 
Den ekonomiska krisen rullar på. Nu pratar ekonomer om långvarig deflation, som plågat Japan i 20 år. Det konstiga med den här krisen är att hittils har medelklassen och alla som har jobb fått det bättre. Räntorna är låga, priserna står stilla eller sjunker, utom på bostäder i överhettade storstadsregioner. Skatter har sänkts, löner för de med fasta jobb höjts. Kronan har stärkts.
Det paradoxala är om ekonomin tar fart igen, och räntan på ett bolån hamnar på 6-7 % kommer åtskilliga medelklassmänniskor med högt belånade kåkar få problem. För dom är rådande situation gynnsam, för åtskilliga andra är läget katastrofalt.
 

RSS 2.0