Viktoptimerad

Låg vikt, kombinerad med styrka. är högsta status. Det gäller såväl prylar, som människor. Det fanns en tid, då mulliga kvinnor ansågs vackra. Och herrar med kagge var status och pondus. Det är bara att kolla någon gammal tavla, signerad Anders Zorn, föreställande ljushylta, frodiga kvinnor och ni förstår poängen. Och herrar direktörer var voluminösa, hade väst och fickur.
 
Nå råder andra tider. Övervikt är lågstatus. En framgångsrik människa är vältränad och smärt. Personligen anser jag pendeln svängt för långt åt andra hållet, när man hör talas om ängsliga kvinnor som antingen tycker de har för stora eller för små bröst, eller vill se 10 år yngre ut. Sorry, men ingen plastikkirurg kan återge den fräschör som endast hör ungdomen till. Varför inte inse det oundvikliga, och åldras med behag?
 
Men låg vikt är ändå vettigt. Det är sunt för en människa att hålla vikten.
 
Men det blir ibland parodiskt när det handlar om prylar. Säg att du är en seriös racercyklist. De finaste cyklarna kostar uppåt 50.000 kr. Då får du en cykel i kolfiber med enorm vridstyvhet som väger under 7 kg. Nöjer du dig med en riktigt bra cykel som väger 9 kg kostar den " bara" 15.000 kr. Säg att du istälet bantar 2 kg inför Vätternrundan, så har ditt ekipage samma vikt, och du har sparat 35.000 kr...
 
Jag beklagar att låg vikt ännu inte blivit ett seriöst försäljningsargument när du köper en bil. Istället är det massa bjäfs som elstolar och eltaklucka som köparen ofta väljer till. Istället borde huv och dörrar i kolfiber kosta extra och göra bilen mer attraktiv.
 
Seriösa sportbilar och cyklar säljs till en liten kundkrets med låg vikt som viktigt argument. Du kan köpa en lättad Porsche utan Ac, elhissar och stereo mm ( och betala extra!)
 
Men konstigt och sjukt blir det när en lättad produkt säljs med massa onödig utrustning. Säg att du köper en BMW M3 med kolfibertak och lättad kaross, sen kryssar du för elstolar, fläskstereo. absurt feta fälgar.... jaha, då har du slängt på ett par hundra kilo på en i grunden lätt och körglad bil.
 
Crescent hade en synnerligen fånig cykel för ett par år sen ( Nu borttagen ur sortimentet). En snobbcykel för 17.000 kr med lätt kolfiberram. Men också fullutrustad med navdynamo, skivbromsar och andra tunga komponenter. Jag fick mig ett gott skratt, den vägde in på 17 kg! Min cykelhandlare instämde, också han skrattade hjärtligt och kommenterade " Vad fan håller Crescent på med?"  Min 20 år gamla DBS med stålram väger mindre!
 
 
 

Vredens druvor

Rubriken är titeln på en utmärkt roman av John Steinbeck. En klassiker som i dessa dagar av ekonomisk depression äger kuslig aktualitet.. Handlingen utspelar sig i 30- talets USA, en tidigare välbärgad farmarfamilj tvingas sälja gård och ägodelar och beger sig till Kalifornien i en gammal lastbil, i hopplös jakt på jobb, och de jobb som erbjuds blir alltmer lönedumpade. Tragisk och skrämmande!
 
Idag läste jag en notis om att självmord, depressioner och alkoholism ökar i krisens Europa.. Några rader som ingen fäster större uppmärksamhet vid, men en skrämmande vittnesbörd hur krisen påverkar verkliga människor och deras öden, just det som Steinbeck så skickligt beskrev.
 
Kapitalismen segrade slutgiltigt (?) över kommunismen 1989. Marcus Wolf, spionchef i DDR, skrev biografin
" Mannen utan ansikte", en anspelning på att hans verkliga identited förblev okänd i väst.Jag blev faktiskt lite rörd av hans slutord, där han utan omsvep erkände att han tillhörde den förlorande sidan, men tillade retoriskt " Vad är det för värld där de rikare bara blir rikare och de fattigare allt fattigare?",
 
Wolf har tystnat, död och begraven. Kommunismen har misslyckats kapitalt, men också kapitalismen håller delvis på att kollapsa. Enda ljusglimten är att demokratin och det fria ordet tycks vinna mark. Men att vara fri och få uttrycka sig fritt har begränsat värde om du inte har jobb och ekonomisk trygghet.
 
Frankrike har länge varit ett väldigt trevligt land att leva i. I dagens hårda globaliserade värld är det dock slut på sötebrödsdagarna. Jag läste häromveckan att Frankrikes sjukvård är bäst i världen. Nu väntar besparingar... Många fransmän kunde pensionera sig redan i femtioårsåldern. Franska arbetare och tjänstemän var stolta och vägrade försämringar länge och strejkade. Nu sprider sig tysnaden och uppgivenheten även i Frankrike.
 
 
 

RSS 2.0