Härliga november!

" Alla" verkar hata november, själv tycker jag precis tvärtom. Därför blev jag glad häromdagen när jag körde bussen och språkade med en trevlig äldre dam som tyckte precis som jag.

November är månaden utan krav och saker som måste göras. Allt går i ide, ett behagligt lugn infinner sig.

Dagarna är superkorta, råkar en blek sol titta fram njuter man av fulla drag. Det är fortfarande milt, man slipper vinterns förlamande grepp åtminstone i södra Sverige. Och det vita, som en äldre herre jag känner som också ogillar snö, icke politiskt korrekt kallade "lappmögel".

Det är underbart att tända levande ljus hemma och blicka ut över det mörka landskapet utanför.

December är också fint med alla juldekorationer och ljusarrangemang. Däremot avskyr jag julhysterin, men är man tillräckligt stark kan man avstå julfirande och koppla av istället.
Det är ett eget val man gör.

Sedan är nyår festligt och högtidligt, ett avstamp mot ett förhoppningsvis ännu bättre år.

Januari och februari är däremot deprimerande trista i Sverige. Då bör man dra till Spanien eller Thailand, vilket jag ämnar göra!

Vattenfall

Jag anser att Vattenfall ska vara statligt och ägardirektiven ska vara att leverera billig el till hushåll och i synnerhet till den för Sveriges välstånd livsviktiga elintensiva industri.

Josefsson har fått mycket kritik och nu tvingats avgå, ändå ser han påtagligt nöjd ut. Det har han anledning att göra, Vattenfall har levererat miljardvinster till svenska staten och svenska folket.
Hade det handlat om något annat företag hade alla lyft på hatten och gratulerat till miljonbonusar.

Politikerna slipper dock inte undan sitt ansvar: Vattenfall ska både vara miljöföredöme och leverera miljardvinster till staten. Ekvationen går inte ihop.
Elpriserna har stigit kraftig pga alla " gröna" skatter, samtidigt som Vattenfall köpt brunkolskraftverk i Tyskland och Polen och schabblat med tysk kärnkraftssäkerhet.

Politikerna, oavsett färg, borde lyssna på industrins och fackens företrädare som hävdar Vattenfalls roll att leverera säker och billig el i Sverige framför att plöja ner övervinster i europeisk kolkraft.


Billös

För ett halvår sedan sålde jag Miatan som jag haft i åtta år. Under de åren gjordes flera bilresor i Europa och jag har många ljuvliga bilminnen.

Nu har även min gamla trotjänare, en Nissan Primera sålts. Bilen var bra, men jag har inget behov längre av en praktisk kombibil.

En annons lades in på Blocket, och bilen såldes nästan omgående. Det gäller att ha rätt objekt till realistiskt pris. Har jag väl bestämt mig för att sälja, föredrar jag ett konkurrenskraftigt pris och en snabb affär till rätt kund framför ett långt harvande.

Min Nissan har varit ett billigt bilägande: Under de två och halvt åren i min ägo har den kostat ca 1000 kr i månaden i värdeminskning, service och reparationer. Endast bensin tillkommer, inte så farligt då förbrukningen aldrig översteg 0,8 liter milen, även med gasglad högerfot.
Prestandan var förstås inte i sportvagnsnivå, men tillräckligt för svenska, hårt fartbegränsade vägar.

Nu är jag för första gången billös, senast var någon gång på 80- talet. Och det känns än så länge underbart. Slippa tänka på tvätt, service, eventuella reparationer. Alla pengar som sparas.....

Under veckorna används aldrig bil, jag cyklar till jobbet. Jag cyklar ner till centrum.

Även bilresor har blivit ovanliga, bensinen är dyr, men flyget har blivit billigt. Europa nås snabbt för några hundralappar.
Även långresor är billigt, i vinter flyger jag till Thailand för drygt 5.000 kr.

Ska jag till Stockholm eller Göteborg är tåget suveränt snabbt och smidigt. För den tusenlappen jag spar kan jag hyra bil om jag vill kuska runt: För 750 kr kan jag hyra en bil med fria mil för en helg, fredag till måndag, och jag får en miljöbil som drar en halvliter milen.

Kanske jag vill ha bil igen. Fast då vill jag ha en liten, rolig bil. Kanske läge för ännu en Mazda Miata som bara får rulla under sommaren?



70% av svenskarna positiva till kärnkraft

Kanske vi äntligen kommer ur det tröstlösa harvandet kring kärnkraft. Vattenfall och industrin planerar att bygga ny kärnkraft för att ersätta befintlig när den blivit utsliten. Effektivare, säkrare än den gamla.

Även i Tyskland kommer det snart vända, och ny kärnkraft byggas.

Inom alliansen råder enighet, Centern har lagt ner sitt motstånd. Detta blir ännu en svår nöt att knäcka om de rödgröna vinner nästa val.

Hur ska sossarna, som egentligen är tillväxtvänliga och inser vikten av en tung elintensiv industri för välfärd och jobb kunna samarbeta med flumpartierna på vänsterkanten?

Vänsterpartiet kommer troligen göra ett dåligt val och kanske blir stukade, men Miljöpartiet kan mycket väl bli tredje största parti och kräva långtgående förändringar.

Mc Donalds lämnar Island

Man kan tycka vad man vill om Mc Donalds, men intressant nog leverarar de exakt samma produkter i alla de hundratals länder de verkar i.

Ett fenomen som sedan länge lanserats är det så kallade Mc Donaldsindexet, som sägs ge en viss valutas sanna värde, samt ett viss lands köpkraft jämförelsevis.
Det ligger mycket i det, eftersom valutor ofta är under, eller övervärderade.

Den ekonomiska krisen på Island är nu så bottenlös djup, att Mc Donald nu kastar in handuken och lämnar.

Och man sällar sig nu till länder där det mesta är skit (despotism, diktatur, korruption, fattigdom, allmänt förtryck m.m) som Nordkorea, Zimbabwe, Burma, Bosnien, Albanien och några till.

Det som händer på Island är oerhört tragiskt. Nu har opinionen vänt och islänningarna vill med i EU och Euron.
Det lär dock dröja innan de kan bli medlemmar.

RSS 2.0