Budapest

Bloggen har varit insomnad ett tag. Den synnerligen avskyvärda permafrostvintern har tagit ett hårt skruvstäd kring mitt sinne. Jag har mest jobbat sedan hemkomsten från Thailand i november.
Trots kylan har jag cyklat hela vintern, och tagit råd av Skinnarmo och klätt mig i flera skikt, med varm dunjacka som yttersta skyddsvärn mot kylan.

Det funkar, man överlever, men kom inte och säg att det är charmigt eller roligt....

Nu är det dags att tina upp stela leder. Imorgon drar jag till Budapest. Visserligen råder ingen större värme där, det är ungefär som hemma i Sverige, men jag bor på spahotellet Gellert, i klassiskt jugendstil.
I Budapest finns gott om varma termalbad, på Gellert behäver man bara ta hissen ner till spabadet...
Ett annat bad som bör besökas är Rudasbadet, byggt av turkarna redan på 1500 talet!

Första gången jag besökte Budapest var 1987, när järnridån fortfarande fanns kvar. Vi bilade dit i en vit Ford Sierra som jag lånat av firman jag jobbade på. Jag fick aldrig klart för mig om chefen hoppades eller fruktade att bilen skulle bli stulen.
Jag hade lite strul med stämplar och kvitton över hotellvistelse som tullen krävde när vi åkte hem. Hotellreceptionisten på hotellet i Sopron där vi tillbringade sista natten var förfärad (spelad eller äkta) och undrade om jag ville stanna i Ungern....
Jag svarade att jag inte hade för avsikt att söka politisk asyl i folkrepubliken Ungern, men en ljuvlig kvinna som receptionisten kanske skulle få mig att ompröva mitt beslut....
Stämningen i hotellfoajén var inte helt gemytlig, när all uppmärksamhet riktades mot mig, men en vänlig jovialisk brittisk gentleman dunkade mig i ryggen och deklamerade glatt att allt nog ordnar sig... Det gjorde det, jag hittade till slut de nödvändiga hotellkvitton med stämplar, och blev utsläppt ur landet ( kanske till chefens sorg...)

Allt detta är historia, från ett mörkt kommunistiskt förflutet. Nu är Ungern demokratiskt och EU medlem.

Det otroliga är man nu kan resa så oerhört billigt: Jag flyger med ungerska lågprisbolaget Wizzair för 580 sek t.o.r inkl busstransfer till centrum.
Via den utmärkta bokningstjänsten Booking.com bor jag 3 nätter på klassiska spahotellet Gellert för ca 1500 kr!

Jag ska framförallt relaxa och bada termalbad. Kanske försöka nosa upp någon skaplig jazzclub. Äta en bakelse och en kaffe på klassiska Gerbaud.
Ett muséum bör besökas: Nyöppnade Terrormuséet, som belyser 1900 talets två onda, totalitära ideologier, fascismen och kommunismen.
Ungern har ju tragiskt plågats av bägge.


RSS 2.0