Nu rasar priset på bostäder

Det är något sjukt med den svenska bostadsmarknaden. Under decennier har priset rusat i höjden, skyhögt över löneutvecklingen, på orter med tillväxt och bostadsbrist. På andra ställen är det sedan länge iskallt!

Några hack i kurvan har det förstås varit, minns 90- talskrisen då även många nybildade borättsföreningar gick i konkurs. 2008 dippade det också, men återhämtade sig snabbt.

Nu kommer dock mycket krascha. I min stad Skövde, har man byggt åtskilliga parhus, ganska trista lådor på 150 kvadrat som man begär 2, 8 miljoner för, och som stått osålda i 600 dagar! Det finns många fler exempel bara i Skövde. Det kommer att svida för Swedbank, Götenehus och för Skövde Kommun som sålt mark, dragit el och VA ( Och dessvärre vi andra, icke inblandade skattebetalare).

Visst kommer vissa drabbas hårt, exempelvis en barnfamilj som nyss köpt sitt första högbelånade hus. Andra, som belånat sina hus för att lyxrenovera, köpa en dyr Audi, eller till en thailandsresa, tycker jag inte det minsta synd om. Att använda sitt boende som en bancomat är korkat, exemplet från USA borde avskräcka.

Personligen tycker jag det bara är bra om priset sjunker. Det blir lättare för förstagångsköpare att slå till. Om min lägenhet sjunker i pris spelar ingen roll, vill jag av någon anledning byta upp mig till en större, blir troligen mellanskillnaden mindre.

Personligen gläds jag åt att så mycket blivit billigare, inte för att konsumera mera, utan för att pengarna räcker till annat.

Det är kapitalismen när den fungerar som bäst.


Koutoubia minareten i Marrakesch


Den som är satt i skuld är inte fri

Ungern är ett land i fritt fall, och närmast bankrupt. Valutan forinten störtdyker och nu får man drygt 3.400 forinter för en svensk hundring, när jag var i Budapest för ett drygt år sedan, fick man " bara" 3000 forint.

Snart är Ungern ett lika billigt land att semestra i som under kommunisttiden, och visst är det behagligt att kunna flyga dit för under tusenlappen och bo på Gellert och bada härliga termalbad och äta god mat och bakelser på Gerbaud och avrunda med ett glas tokajervin till lågpris.

Men myntets baksida är förstås djupt tragisk. Ungern var redan djupt skuldsatt under kommunisttiden. På lånade pengar hade Ungern den bästa levnadsstandarden bakom järnridån.

När man gick med I EU lånade många ungrare pengar av schweiziska banker till halva räntan mot den ungerska. Idag ser vi vidden av tragedin, fastighetbubblan har kraschat, ungerska valutans förfall gör att skulderna bara ökar, även för den som fortfarande kan amortera...

Som detta inte är nog, sätts nu den nyvunna demokratin ur spel. Och jag tänker då inte enbart på det faktum att ungerska folket enligt omvärlden röstat fram " fel" regering som förvisso har tagit en del tvivelaktiga beslut som att avskaffa en oberoende Riksbank, inskränkning av religionsfriheten och en del annat.
Nej, säger EU och den liberala gruppen, de mest politiskt korrekta, vill straffa Ungern. Och EU hotar: Inga nödlån om ni inte ändrar er!

Och så blir det, redan i kväll hör man ungerska politiker kräla i stoftet och säga: Vi är beredda att diskutera allt.

Men hur mår ungraren, detta stolta folk, över att ödmjukt stå med mössan i hand? Rätt illa, är min gissning.

Inte många tiotals mil från Ungerns västligaste utpost ligger Schweiz, och det välmående Österrike gränsar direkt.

När nu EU krakelerar, är det endast liberaler, i Sverige representerade av Carl B Hamilton och i EU parlamentet Cecilia Malmström som ser EU i rosenrött. Vi andra kanske fortfarande ser vissa fördelar, men också förfärande obalanser.... Sovjetunionen var också ett imperium som kraschade. Och Hansan och Romarriket....

Varför framhålls inte Schweiz oftare som ett föredöme? Kanske världens bästa land att leva i. Och vad jag vet det mest demokratiska, där medborgarna ofta får rösta om enskilda frågor.

Junilistan har rätt, EU håller på att bli en byråkratisk mardröm. Kafka ler nog vemodigt ironiskt i sin himmel.





Trädklättrande getter


2012

2011 var ett minst sagt turbulent år, där gamla sanningar ibland blev obönhörligt bortsopade av en grym verklighet.

Det kommer förstås hända oväntade, ibland obehagliga händelser under det nya året.

Men ibland kan man dra vissa hållbara slutsatser på året som passerat för att bedöma framtiden. Några myter är redan avlivade. För att ta några exempel: Fram till nyligen ansågs statsobligationer vara idiotsäkra placeringar. Idag vet vi bättre.

Den stolta hårdvalutan Euron löper en reell risk att drabbas av en åtminstone partiell härdsmälta. Det är inte så länge sedan vår " skitvaluta" stod i nästan 13 kr för en Euro. Sista december nådens år 2011, var kursen 8:92 mot kronan. Det talas redan om Sveriges ekonomi och valuta som något i klass med Schweiz, kanske en överdrift, men ändå kul att Sverige crawlat sig upp till elitnivå.

Jag är inte en devot beundrare av allt alliansregeringen gjort: En del misslyckanden finns med energipoliken, med kraftigt höjda elpriser, ökad arbetslöshet, privatiseringar och avregleringar som andas mer ideologi än pragmatism.

Men så länge Reinfeldt och Borg styr och ställer, har Moderaterna mitt stöd. En rödgrön röra hade varit sämre på alla sätt och vis. En ekonomi i förfall. Vi kan konstatera att alla länder i Europa som är i kris haft socialistiska regeringar.


RSS 2.0