77 km/h!

Tidningen Teknikens Värld har en ytterst skicklig testförare, Ruben Börjesson som utför det s.k "älgtestet", där uselt konstruerade bilar sållas ut obönhörligt.

Problembilar som Mercedes A klass (även kallas wältwagen!) och senaste Toyota pickupen, avslöjade Ruben först av alla världens motorjournalister.
Både Toyota och Mercedes fick göra hemläxa och konstruera om.

Lyckligtvis välter nästan ingen bil, däremot klarar de bättre kärrorna drygt 70 km/h innan de sladdar ur.
Sportbilar som Porsche brukar klara runt 75 km/h

Mazda MX5 finns nu i jubileumsupplaga efter 20 års produktion, med den mindre motorn och utan onödigt bjäfs.

Med Ruben bakom ratten fixade miatan hela 77 km/h! Hatten av!

Maud gör bort sig i Shanghai

Det är gudskelov inte ofta man direkt behöver skämmas som svensk för en ledande politiker, de flesta är mediatränade och skapligt duktiga på åtminstone engelska, vissa som Cecilia Malmström talar även perfekt franska.

Med Maud Olofsson, näringsminister och vice statsminister, gäller dessvärre helt andra måttstockar.

Kina är en växande världsmakt som Sverige har ett omfattande och växande handelsutbyte med. Seriösa studenter, framtidens elit, lär sig nu mandarin för allt vad tygen håller.

Idag hörde jag utdrag från Mauds presskonferens i Shanghai, där nu världsutställningen äger rum. Det var ett ytterst pinsamt uppträde i usel engelska, hon hummade och stakade sig. Värst, hon kunde inte uttala namnen på kinesiska städer som Sverige ska ha teknikutbyte med. De närvarande journalisterna skrattade, till sist räddade hennes tolk situationen, som var bättre påläst....

Hade Maud varit moderat, hade Reinfelt petat henne sedan länge. Om Centern vill överleva som parti, bör man skyndsamt tillsätta Anders Flanking som partiledare, och det snarast.

Mitt hjärta brinner visserligen inte för Centern, men jag vill se en fortsatt alliansregering efter valet, därför vore det trist om något av de borgerliga partierna åkte ur riksdagen.

"Bengans"

"Bengan" är en affär i Göteborg som säljer skivor och lite Dvd. Den ligger nära Stenaterminalen, mot Majorna.

Jag kan inte nog rekommendera denna affär. De har ett otroligt utbud på det det mesta, även udda musik från världens alla hörn. Och en vettig prisnivå. För vinylälskaren finns gott om begagnat. Jag såg några fina soul och jazzskivor mellan 15 och 50 kr.
Kul är att vinyl nu nytillverkas, och Bengan har förstås ett brett utbud av detta också.

Fast jag tycker Cd är himla praktiskt, så det blev några jazz cd, Chet Baker och Ben Webster.

Fast gladast blev jag att hitta " Lady in Satin" av Billie Holiday. Hennes i mitt tycke bästa, som jag haft i vinyl, men som spårlöst försvunnit, troligen i samband med någon flytt eller separation, inget som behöver avhandlas på denna blogg....

Jag har länge letat efter just denna Billie Holidayplatta....Den ger dessutom nostalgiska vibbar från sommaren 1989 när jag och min dåvarande flickvän åkte på europasemester genom östeuropa bara några månader innan muren föll, i en sprillans ny Ford Escort med taklucka, tungt packad med campingutrustning.
På bilens stereo med kassettradio spelade vi mycket Billie Holiday och Simply Red när vi susade fram på dammiga östeuropeiska vägar....En härlig tid som aldrig kommer tillbaka.

Förhoppningsvis lever man om tjugo år, frågan är om, och i så fall vad av dagens tillvaro som vid åminnelse framkallar vemodig, ljuv nostalgi?

Eurodramatiken

Turbulensen kring euron har nu diskuterats sedan Greklandskrisen eskalerat. Men är egentligen värdet på euron det stora problemet?

Mot dollarn handlar det om årslägsta på ett par års sikt. Kronan åker åter på stryk och närmar sig nu tio kronor mot euron och åtta mot dollarn.
Så det ständiga snacket om kronförstärkning verkar inte stämma....

Frågan är nog politisk, kan vi inte gå mot ökad överstatlighet och ett "Europas Förenta Stater" bör nog vissa länder kastas ut från eurosamarbetet.
Och det är tveksamt om det går, Europa är inte alls enhetligt som USA, varken språkligt eller kulturellt, så EU kanske ska ta ett steg tillbaka och bli mer minimalistisk, endast kärnländer ska få ha euron och då underkasta sig sträng budgetdisciplin.

Samling mot mitten

De rödgröna sedan någon vecka lagt fram sitt regeringsalternativ. För alla som jobbar kommer det bli sämre, med höjda skatter och troligen sämre tillväxt och statsfinanser som följd.

Dock kommer det inte bli några dramatiska samhällsförändringar, som var på tapeten på 70-talet: Inga löntagarfonder och ett successivt socialiserande av näringslivet. Inget förstatligande av bankerna.
Ohly kommer inte få gehör för att återvända till det gamla pensionssystemet, avskaffandet av utgiftstaket eller att låta politiker återta kontrollen över Riksbanken.
Vi ska vara tacksamma för det, om Ohly får bestämma blir Sverige snabbt ett nytt Grekland!

Och Miljöpartiet kommer inte få höja bensinskatten med 2 kronor, drygt 50 öre är illa nog. Är någon förvånad över det faktum att ingen glesbygdsbo röstar på MP?
Stödet finns hos miljötrendiga innerstadsbor.

Och jobbskatteavdraget får det flesta behålla. Så visst blir det lite sämre, men inga dramatiska samhällsförändringar.


Nu har helvetet brakat loss!

Grekland är ju egentligen en rätt obetydlig ekonomi, ändå har skrällen skakat om börser över hela världen.

Just som man började slappna av och trodde att nu vänder det så sakta upp igen, detonerar denna bomb, vars konsekvenser ingen anar.

Det är nu fredag kväll och på söndag lägger jag en säljorder på mina aktier, utom några Ratos som jag köpt för så länge sedan att det nästan kvittar om fallet fortsätter.

Det som är så oerhört skrämmande är att marknaden befinner sig i panik, inte beroende på obetydliga ekonomier som Grekland, Spanien eller Portugal.
Istället börjar det gå upp för marknaden hur gigantiska skulder länder som USA, Japan och Storbrittanien har.
Jag hörde själv för något år sedan en finanskille som jobbat i USA konstatera att det inte går att leva över sina tillgångar i all evighet som USA gjort länge nu.

Kommer dessa giganter få problem, då kan man bara be till Gud, om man tror det hjälper....

Risken är nu stor att världen går in i en långvarig recession, och det är bara att ställa in sig på svångremmen. Som busschaffis behöver man inte vara så orolig för sitt jobb, i dåliga tider åker folk mer buss, däremot kan man nog glömma att gå i pension behagligt tidigt och tillbringa vintrarna i Thailand på sin ålders höst.
Man för hoppas på god hälsa, så man orkar jobba till 70, annars blir nog pensionärstillvaron fattig och trist.

Nu ropar många: "Vad vad det jag sade", och visst kan det finnas en tillfredställelse att få rätt. Men allvarligt talat, svenska kronan rasar nu ännu snabbare än euron, så ni kan nog glömma kursen 9,20...
Att skälla på marknaden och kapitalet är lika fel.
Titta på historien, efter debaclet med Polen som kommunisstat, gjorde man en chockterapi.... som faktiskt fungerade även om medecinen var synnerligen besk.
Polen är ett land som klarat finanskrisen förvånansvärt bra.

Om det är några som fått rätt, är det snarare EU- skeptiker på högerkanten, som järnladyn Thatcher eller den egensinnige tjeckiske presidenten Vaclav Klaus.
Jag minns en engelsman i Hua hin, som jag språkade med: Han var mot EU, mot överstatlighet, mot euron, men glödhet anhängare av fri handel.

Kanske man får ompröva ett och annat. Men nu gäller det att ligga lågt och se om sitt hus!

RSS 2.0