56.000 kr i månaden

Vårt nya riksdagsparti Sverigedemokraterna framställs enligt egen utsago som ett demokratiskt, anständigt, ansvarstagande parti.

Partiledaren ser ut, och kanske i någon mån beter sig som en frikyrkopastor. Just den aspekten imponerar föga på mig, jag känner en instinktiv olust inför just sektledare.

Under den polerade ytan verkar partiet ha dragningskraft på vissa dubiösa och suspekta typer, precis som salig Ny Demokrati ( Minns någon John Bouvin, homofoben med den glasartade blicken och hans fingerexercis i riksdagen?)

Nyligen var det någon SD kille som slog någon på käften på en stureplanskrog. En annan ropade grova rasistiska invektiv mot en bartender.

Den senaste incidenten går i god Ny Demokrati- anda. Wilhelm Frättsel ( namnet kanske felstavat) har missbruksproblem, men lovade i våras dyrt och heligt att skärpa sig, om så inte skedde skulle han avgå.

Man blev nästan tårögd över hur schysst och anständigt partiledningen agerade, partiet skulle minsann ta ansvar och bekosta rehabiliteringsvård, Jimmy är en hyvens kille, minsann!

Nu lyckades inte proceduren, och Frättsel stannar kvar i riksdagen som politisk vilde.

Naturligtvis är det så att " Money talks". 56.000 kr i månaden, utan att lyfta ett finger, eller inget!

Nu ska jag dock inte peka finger, om jag själv stod inför valet att hysta in 56.000 kr varje månad, eller leva på socialen, skulle jag nog också välja de förstnämnda...

Men systemet kanske behöver reformeras.

Prag

Prag är en av världens vackraste städer, med ett medeltida centrum som står på UNESCOS världlslista. För en vecka sen var jag där, vi bodde i Zizkov, en genuin stadsdel några kilometer från historiska centrum.

Där har bitvis tiden stått still, och man ser fortfarande kommunistiskt förfall, elementhus i betong och någon enstaka gammal Skoda.

Frågan är om inte regeringen och presidenten Vaclav Klaus gör rätt och inte sätter sig i skuld för att snabbrenovera bort allt gammalt öststatsförfall.

Prag 2011


Krisen förvärras

Ni som i likhet med mig hörde Greklands finansminister idag, kanske också förundrat skakar på huvudet: Karln säger att Grekland kommer klara sina åtaganden och aldrig någonsin lämna euron...Låter det bekant? Får man inte en reminicens av "Bagdad Bob? Det kan förstås ha sina komiska poänger, men situationen är långt ifrån lustig.

Det är otroligt vad minnet är kort: Efter 30- talsdepressionen infördes stränga kapitaltäckningskrav på banker för att förhindra framtida krascher. Roosevelt införde " New Deal", staten var stark och framåtblickande. USA var modernismens högborg. Det byggdes infrastruktur, vägar och skyskrapor Det höll några decennier, på 80- talet var avreglering honnörsord, och en sanslös kreditexpansion ägde rum. Sen kom börskraschen 1987 och I Sverige havererade allt i början på 90- talet.

Kommunismen som efter andra världskriget obönhörligen expanderade och gick upp i ragnarök, utom i Kina där man införde en kapitalistisk kommunism. Kapitalismen hade slutligt segrat, eller?

Vad behövs nu? Verkligt ledarskap och tygling av kapitalismen som uppenbarligen löpt amok.

Det är bara att inse att euroskeptiker fått rätt, vad värre är, ingen kunde nog föreställa sig att det skulle bli så här illa.

Vissa folkpartister, som Birgitta Olson, börjar låta som " Bagdad Bob", nu när verkligheten inte stämmer med kartan.

Två länder, som varken är med i EU eller Euron, Schweiz och Norge är välskötta länder.

Putslustiga namn

Jag har noterat att det ofta blir lustiga namnkombinationer, ibland kan det handla om bilars registreringsnummer, som denna polisbil... Man undrar om det bara är slumpen inblandad. I Skövde har vi även en polisbil som heter "BUM" någonting.

Jag har sett Mercedes som heter BMW.... ( En ägare var visst så förbannad på Vägverket, som dock meddelade att en ändring är omöjlig.

Även namn kan vara lustiga. Som den myglande översten som heter Hederstedt. Eller IOGT:s tidigare ordförande som heter Arne Ruus. Eller en av alla dessa bankekonomer som uttalar sig i radio, och som heter Annika Vinst. Eller meteorologen Anna Frost. Så har vi den kände läkaren Christina Doctare, fast det namnet kanske är taget.

Tragedier är förstås inget att skämta om, men rubrikerna blir onekligen lite säregna, som "Navigatören på Rus Air berusad" Eller HV 71 stjärnan " Stefan Liv död".

Polisbil " BUS 119"


VDO mätare var snyggare förr!


Vacker förarmiljö


Hjo- Korsberga- Tidaholm


Tidaholmare årsmodell 1925


Snart semester!

Den här sommaren har jag jobbat för fullt, i augusti blev det 35 övertidstimmar, 92 mil milersättningar, då jag även jobbat på bortaplan.

Nu är det snart dags, den 9 september som råkar vara min födelsedag drar en god vän och jag på en veckas bilsemester. Första stopp blir ett mysigt värdshus strax utanför Lubeck, 68 mil från Skövde, en behaglig dagsetapp.

Den 10 drar vi ytterligare knappa 70 mil till Prag, där vi stannar 3 nätter. Vi bor stadsdel 3, Zizkov tror jag den heter, en gammal arbetarstadsdel med gott om ölcaféer nägra kilometer från historiska stadskärnan. Det känns skönt, gamla stan runt Karlsbron har blivit lite väl turistkitschigt som gamla stan i Stockholm.

Sedan stannar vi 3 nätter i Berlin, inte långt från Kurfurstendamm.

Vi har köpt varsin hopfällbar Monark cykel, som kommer användas flitigt. Det är ett perfekt sätt att ta sig fram i stan, och man behöver bränna några kalorier också... Rikligt med mat och god öl behöver förbrännas!

Jag återkommer med bilder och rapport efter hemkomst!

RSS 2.0