Veckan som gick

Veckorna rullar på, nu är det äntligen helg, och nästa tisdag drar jag till Thailand med China Air, via Peking.
Inte så mycket är planerat, först några dagar i Bangkok, vi ska bo på lyxiga Banyan Tree. Normalt har jag inte råd att bo så snofsigt, men vissa omständigheter gör att det blir billigt, bara att tacka och glädjas!

Sedan drar vi norrut, mot Korat. En båttur på Mekong är inplanerad, och en sväng till Laos. Sedan kusten och öar.
Fem veckor, och inte överdrivet inplanerat!

Veckan som gick var händelserik, inte för mig, men ute i stora världen. Katastrofen i Haiti är bara så fruktansvärd. Så grym och skoningslös moder natur kan vara!
Paradoxalt nog tror jag ändå det kan komma något gott ur katastrofen: Nu strömmar bistånd till Haiti, skuldavskrivning kommer att ske och krav kommer ställas på att Haiti äntligen kan få en kompetent ledning.
Den korrumperade elit som hittils endast skott sig själva på fattiga människors bekostnad kommer förhoppningsvis aldrig tillbaka.
I det korta perspektivet är det bra att USA tar kommandot och skickar massa militär och administrerar allt. Sedan måste landet ställas under FN protektorat under flera år, tills förhoppningsvis en  haitisk elit i diasporan kan ställa upp och styra landet demokratiskt och kompetent.

Hjälporganisationer måste också granskas kritiskt. Röda Korset betalar styrelsen skyhögt: Bengt Westerberg får drygt 800. 000 kr om året, och han har tid att sitta i andra styrelser.
Finansmannen Roger Akelius tycker inte Westerberg är värd sin lön, utan satsar hundra miljoner på barnhemsprojekt med mer slimmad organisation.

Här hemma har valrörelsen dragit igång på allvar: Det hölls partiledardebatt i riksdagen. Jag hörde det mesta och tyckte det var rätt trist, man framhöll sin egen förträfflighet och motståndarens tafflighet, utan nämnvärt med fakta.
De som utmärkte sig positivt var Ohly och Björklund, som gick på hårt, men ändå med gott humör och ömsesidig respekt.
Jag tror bägge dessa herrar gillar varandra, och att fightas verbalt. Ungefär som Bildt och Schymann som uppenbarligen trivdes i varandras sällskap.... ( Förresten är de rätt lika utseendemässigt, de kunde mycket väl vara syskon).

Jag känner igen det där syndromet själv, det finns vissa "fiender" och meningsmotståndare som jag uppskattar mer än vissa "vänner"....

Sedan har vi den eviga eldiskussionen. Maud Olofsson gick hårt åt Vattenfall för stängda kärnkraftverk och dyr el i elbristens spår.
Att sticka ut hakan kan dock vara farligt för Maud och Centern, som genom energiuppgörelsen med socialdemokraterna bär ansvar i allra högsta grad: Den misslyckade avregleringen och den vettlösa stängningen av Barsebäck.

Till sist, FN:s klimatpanel: Jag brukar fästa föga vikt vid konspirationsteorier och ha förtroende för experter. Nu verkar det som kritiskt vetenskaplig granskning av denna panel gravt åsidosatts.
Först skandalen vid East Anglia, igår visade det sig att de gjort en felräkning på 350 år, man kände till felet utan att korrigera rapporten!

Jag har absolut ingen kompetens i ämnet, men en släkting sa för ett tag sedan när vi diskuterade växthuseffekten, att han alltid blir väldigt kritisk, när "alla", experter eller inte, tycker likadant.


Mazda MX- 5 Miata, bästa bilköp!

"Min" snart 20- åriga Miata är såld till BKM Convertible, en firma i Götene som specialiserat sig sig på miator.

Bilen renoveras nu, ny röd lack, nya trösklar, ny sufflett och allmänt servad och genomgången och redo att nöta kurviga och vackra vägar minst tjugo år till, innan det är dags för en ny renovering.

Den som idag köper en ny bil får vara glad om han eller hon får tillbaka hälften efter tre år. Den som köper en lyxbil i miljonklassen får kanske tillbaka ett par hundratusen efter fem år.
En bedagad AUDI, BMW eller Mercedes är nog bland det tristaste som tänkas kan.

En Miata är däremot alltid ett glädjepiller, en körglad och oerhört hållbar liten bil som som ger så mycket och som kräver så lite.

Tyvärr har jag några otrevligheter som väntar, i form av restskatt, och börsen kan svaja, men om ekonomin tillåter kommer jag satsa på en Miata i vår igen.

Kanske köper jag tillbaka min nyrenoverade pärla, eller så satsar jag på en NB, gärna blåmetallic och med 1.6 liters motorn, den räcker gott för mig.

För runt 75.000 kr får jag en skaplig, problemfri NB, och som högst troligt håller värdet bra om jag vill sälja om några år.

Körd Allians

Dagens opinionssiffror är säkert chockerande för många, men i mina ögon troliga. Kd och Centern hamnar bägge under 4 % och åker ur riksdagen.

Kd var likt bilmärket SAAB en överlevare som länge slagits i underläge. Det gick bra så länge den charmige Alf Svensson tryggt stod vid rodret.
Hans sista bedrift var att rädda Kd kvar i EU- parlamentet, när panik utbrutit och Kd- ledningen förstod att den unga "fräscha" Ella Bohlin inte var någon röstmagnet. Det räcker inte att vara ung, snygg kvinna. Ytterst få vill rösta på en kreationist och f.d Livets Ordare.....

Nu försöker den någorlunda unga och stiliga partiledaren sig på att göra en "Nixon" och prata om "verklighetens folk". Nixon kallade dem för " Den tysta majoriteten". Den amerikanske presidenten verkar dock varit mer framgångsrik i att knipa röster i detta taskspel än Hägglund.

Centern är sedan länge ett döende parti, vars ståndpunkter ständigt blivit frånsprungna av verkligheten. Att Maud gjort kursändringar hjälper föga.
Krisinsikt verkar fullkomligt saknas, Maud befinner sig i Sydafrika på semester.
En ironi i sammanhanget är att Centern är ett oerhört rikt parti, sedan man framgångsrikt sålt centertidningar och placerat på börsen med bra avkastning.
Vad ska man göra med alla pengar, när partiet krymper ihop till ett litet sektparti?
Dela ut till medlemmarna, kanske man ska bli centermedlem?

Miljöpartiet är nu tredje största parti. Vänsterpartiets kräftgång fortsätter. Ohly är en säker garant för att nedgången fortsätter. Kanske vi får en regering med S och Mp.
Inget valresultat jag känner någon entusiasm inför!

Vart tog alla bildekaler vägen?

Det slog mig häromdagen att man nästan inte längre ser några dekaler på bilar längre, inte ens ett S- märke, möjligen ett EU- märke på registreringsskylten. Nu försvinner även skattemärket från reg. skyltarna.

Annat var det för 20 år sedan. Alla bilmärken hade mer eller mindre käcka slogans: "Volvos värde varar". " Köptrygga, körsäkra Opel". "My Toyota is fantastic". "Volkswagen, ett sätt att ha det bra" (snoddes senare av Opel).
Dessutom var bakluckorna nerkladdade med modellbeteckningar: Subaru Leon Super XT Station Wagon kunde det stå. Sovjetiska Lada med den prosaiska benämningen "1500" hade man lagt till "5 speed", ganska löjeväckande i en tid när alla bilar blivit femväxlade....

Ägarna satte villigt upp egna dekaler i rutan: På en raggarbil kunde man läsa "Skratta inte Svensson, din dotter kan ligga naken i baksätet" eller det synnerligen lustiga "Jag har sju intressen, sex och öl" eller "Den bästa kvinnorörelsen är den i sängen".
Sossar körde ofta röd SAAB 90 eller beige Opel, och hade en röd ros som bakrutetdekal. Småstäders direktörer körde silvergrå Audi 100 och hade en diskret Rotary logga i bakfönstret och möjligen "Löntagarfonder, nej tack!".

Sedan kom förstås motreaktionen, förare av fläskiga tyska prestandaåk, tog bort varenda dekal. En omvänd snobbism, de ansåg sig inte behöva skylta med att de hade en merca 450 istället för en simpel 280...

Just modellbeteckningar finns annars kvar, om än ganska diskreta. Dagen sjuka tycks istället vara enorma logotyper i bilars front. Ingen kan undgå Volvologgan på nya XC 60.
Kanske folk kommer skratta åt detta när de minns tillbaka om några år...

Miatas aktietips

Sedan länge har jag haft Ratos, en aktie som historiskt gått väldigt bra. Finanskillen Mats Qviberg sa en gång att aktier som historiskt gått bra, har stora förutsättningar att gå fortsatt bra.

Dessutom lämnar Ratos en riktigt bra direktavkastning, värdefullt för den som i likhet med mig behåller sina aktier länge och inte leker "tradare".

Under senaste halvåret har jag köpt några ABB, SSAB och SKF som jag förstås tror på, annars hade jag inte köpt!

Jag tror 2010 blir bra för vissa verkstadsaktier och råvaruaktier, inte minst därför att Kina går som tåget och agerar lokomotiv.
Läste idag att bilförsäljningen i Kina ökat med 53%....

Visst finns det gott om orosmoln, den ekonomiska krisen är långtifrån över, och svångremmen kommer snart dras åt när räntor höjs, kommuner tvingas både spara och höja skatter, vi får kanske en rödgrön regering med ytterligare skattehöjningar.
Sverige har nu åter världens högsta skattetryck, sedan Danmark sänkt skatten (Trots Alliansens skattesänkningar!)
Lägg till en möjlig fastighetskrasch, både på privata och kommersiella fastigheter.
Och så en ytterligare ökning av arbetslösheten....

Som någon skrev, många idag relativt unga människor, hinner bli gråhåriga och medelålders innan den här krisen är över....


Dags att göra upp med "det naturliga"?

En trend som jag tror kan komma under 10-talet är kritik mot " det naturliga". Nu anses allt ekologiskt med naturliga råvaror vara bra. Punkt.

Men det är också naturligt att ifrågasätta. Marit Paulsson, som jag råkade rösta på i senaste EU- valet är synnerligen kompetent i frågor om djurhållning och livsmedelfsrågor.
Hon är kritisk till mycket av det ekologiska, som hon menar förvärrar livsmedelskrisen och inte nödvändigtvis ens är bättre för miljön.

I USA har man en mindre dogmatisk syn i just denna fråga. Där är inte alls genmanipulerade livsmedel ifrågasatta som i Europa.
Genmanipulation kan ofta ge bättre skördar, mindre sjukdomar och svinn. I Europa säger många "njet", inte olikt en viss sovjetisk utrikesminister, (Gromyko) utan att lyssna på argument.

Klimatfrågan är ett exempel där en närmast samstämmig forskarkår anser att det koldioxidutsläpp som vi människor bidrar med orsakar höjda temperaturer.
En skandal är de manipulerade resultaten vid East Anglia och att detta inte utretts närmare.
Nu finns det förstås kritiker, även bland forskare. Fast det fanns det  också när tobaksrökningens skadliga effekter bevisades.
Senare visade det sig att dessa forskare ofta var betalda av tobaksindustrin.

Jag tror mänskligheten måste ta kommando över naturen mer, genom globala, demokratiska institutioner som FN och EU.

Naturen må ibland vara fascinerande och bedövande vacker, men den är varken ond eller god, bara totalt likgiltig inför död och lidande.
Mänskligheten har däremot i sina bästa stunder förmåga till empati och skapandet av bättre livsvillkor för människor och djur.

Kalla mig gärna för en gammaldags utvecklingsoptimist, men jag älskar kulturlandskap med böljande fält och välmående byar och städer.
Jag älskar motorvägar som ringlar sig fram genom vackra landskap. Jag älskar flygplatser och flygplan som ritar vita streck av vattenånga över himlen.
Jag älskar bilar och den mobilitet och frihet de ger.
Jag föredrar ett bekvämt hotell i en mysig stad framför att ligga och trycka i ett vindpinat tält i vildmarken, lyssnandes på rovdjurens avgrundsvrål.

Med detta sagt, måste rovdrift och våldtäkt av naturen stoppas. Oavsett växthuseffekt är det idioti att bränna olja för att värma hus och köra våra fordon. Vi har kärnkraft, solkraft, vindkraft och längre fram kan vi använda vätgas.

En sak mänskligheten borde ta itu med är att styra väder och klimat. Redan i dagens Kina spränger man moln för att provocera fram regn.

För något år sedan såg jag ett TV- program som handlade om att reglera solens instrålning. Ett förslag gick ut på att skicka små reflekterande prismor i rymden, som skulle minska solens instrålning med 1 procent, och kompensera för växthuseffekten.
Låter det som manipulativt i överkant? Betänk då vilket elände naturen, blint och slumpmässigt utsätter mänskligheten för. Solens styrka varierar i intensitet. Ett kraftigt vulkanutbrott kan släppa ut gigantistka mängder stoff och koldioxid!
En kraftig meteor kan ta kål på allt liv på jorden, självklart är det rätt att skjuta sönder den innan den träffar!

Dags för mänskligheten att ta kommandot, i sann humanistisk, upplyst anda!


RSS 2.0