Den onde, den gode och den fule.

Rubriken anspelar på en klassisk westernfilm med Clint Eastwood. 
 
Självklart gillar de flesta anständiga människor goda framför onda. En närmast banal truism. När det kommer till fulhet, kompliceras bilden. Vackra människor röner större uppskattning än fula. Det har gjorts undersökningar på små barn, som blir gladare av att titta på ett vackert ansikte. Dessvärre kan en skönhet vara en ondskefull psykopat. Vår naturliga, medfödda instinkt kan alltså spela ett fult spratt.
 
När det gäller godhet kontra ondska är det inte heller glasklart. En del mindre goda människor har gjort storartade insatser för mänskligheten, en del goda som drivits av naiv vilja att göra gott har bidragit till lidande och tragedier som en mer skeptisk person med en mörkare människosyn hade genomskådat.
 
Möjligen var Chamberlain en godare människa än Churchill. Men han var naiv och bedömde Hitler enligt sin egen gentlemannamässiga människosyn. Den misstrogne Churchill förstod däremot direkt Hitlers ondska.
 
Flertalet av de främsta entrepröner, vars bidrag till världen inte kan överskattas, var inte särskilt goda. Henry Ford var antisemit, beundrade Hitler och var emot fackföreningar. Men han skapade massproduktion av T- Forden, betalade vettiga löner och för första gången hade arbetarna råd att köpa en egen bil.
 
Vi har liknande exempel i Steve Jobs, Ingvar Kamprad...
 
Vi har liknande läge inom politiken. Miljöpartiet är ett typexempel. Man drivs av en genuin vilja att forma ett miljövänligare och socialt bättre samhälle. Språkrören är unga, välutbildade och sprudlar av energi. Dessvärre tror jag deras politik, om den blev omsatt i praktiken, skulle köra Sverige ner i träsket. Vi skulle bli lika fattiga som Rumänien, ett land med fantastisk natur och gott om vilda djur, annars råder bitvis rena tredje världen misär.
 
Listan kan adderas: Jag påstår att Reagan och Thatcher bidrog mer till freden och glädjande nog Sovjets fall än naiva fredsrörelser, "goda" galjonsfigurer som Palme, Schori med fler.
 
Till sist: Nu sitter Putin i Ryssland, en Stalin light. Krim har han redan tagit. Nu destabiliserar han resten av Ukraina och kommer lägga beslag på de östra delarna. Tänk tanken att inte USA och NATO funnits. Då hade han fortsatt med Polen och Baltikum. Sverige hade blivit en lydrepublik som fått stå med mössan i hand. Tummen upp för NATO och USA som försvarar den fria världen!
 
 

RSS 2.0