Ju mer avancerat samhälle, ju mer korkade invånare.

Det är en paradox att den alltmer accelerande teknikutvecklingen gör allting enklare för vanligt folk. Självklart behövs en alltmer kompetent elit för att utveckla och underhålla all ny teknik. Men alla andra kan lugnt luta sig tillbaka och fördummas.
 
Några exempel: Allmänbildning blir allt mindre viktig. Låt oss anta att man diskuterar andra världskriget och är oense om några fakta. Bara att fiska fram mobilen och googla.
 
Mycket var svårare förr, som matematik. När jag gick i skolan på 70- talet var vi tvungna att lära oss att använda räknesticka, trots att miniräknarna gjort entré.
 
Att stava rätt var en självklarhet, det fanns inga datorer med rättstavningsprogram.
 
Dagens bilar är tekniska underverk, utvecklade av otroligt duktiga tekniker. Samtidigt blir de allt enklare att köra, även en kass förare klarar oftast körningen, tack vare alla hjälpande system.
 
På 50- talet var en förare oftast tvungna att kunna dubbeltrampa för att växla. Dagens förare har ingen susning om vad osynkade växellådor är. För att kunna starta motorn i kyla gällde det att ge lagon choke. Fråga en ungdom idag hur man chokar en motor,,,
 
ABS och antisladd har kommit under senare år. Förr kunde skickliga förare parera med gas, broms, och styrning . Mindre skickliga hamnade i diket, i bästa fall.
 
Kontentan, samhället blir alltmer avancerat, men det går allt bättre att klara sig som dumskalle.
 

Kommentarer
Postat av: Broder fredrik

Dessvärre stämmer teorin

2016-05-23 @ 00:24:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0