Demokrati och kapitalism

Det verkar som kapitalismen slutgiltigt segrat över socialismen. Tidigare kommunisstater, Kina och Sovjet ( Ryssland) är idag kapitalistiska länder. Dock med en stark stat. Återstår några obskyra stater som Nordkorea, Kuba och Venezuela som fortfarande håller fast vid en misslyckad socialism. Svält, stagnation och urusel ekonomi är gemensamma nämnare. Vietnam är officiellt fortfarande en kommunisstat, men systemet blir alltmer kapitalistiskt, om än under det allseende kommunistpartiet.
 
Kinas premiärminister blev chockad över kommunismens fall i Östeuropa och införde raskt kapitalistiska reformer. Smart, kommunistpartiet kunde behålla makten och man slapp införa demokrati
 
Kapitalismen har alltså segrat. Däremot verkar den bergfasta tron att den liberala demokratin ska segra vara mer tveksam. Tvärtom går det riktigt uselt för vissa EU länder som rasar i konkurrenskraft, medan länder som Kina, Ryssland och Turkiet går framåt. EU landet Ungern, av många under den konservative Orban avskytt, går lite bättre ekonomiskt, men bakåt om man gillar liberal demokrati. Oban hånade öppet häromveckan demokratin och hävdade att mer auktoritära länder går bättre. Tyvärr har han en poäng. Kina är en stormakt, det stolta Frankrike på väg att bli en betydelselös spelare. Liberaler och socialdemokrater låtsas som inget hänt, men Frankrikes nästa president kan mycket väl heta Le Pen.
 
Tragiskt att Frankrike hamnat på på dekis, årtionden efter kriget var Frankrike formodligen ett av världens bästa länder att leva i: Bäst sjukvård, hög social trygghet, många yrkesgrupper gick i tidig pension. Ett kulturland med varierad natur, känt för sin gastronomi, goda ostar och välsmakande viner. Ett land i lyckligt välmående innan globaliseringens grymma käftar slog till. Nu tillverkas prylar bättre och billigare i Asien.
 
Därför är det inte konstigt att inte alla ropar amen och sjunger liberalismens, frihandelns och kapitalismens lov. Vanligt folk känner sig helt enkelt hotade. Den oerhört smarte och välutbildade som talar 5-6 språk flytande behöver förstås inte bry sig, man kan flytta till Kanada eller Australien och få ett välbetalt jobb. Men bilararbetaren på Peugeotfabriken i Sochaux som blir utkonkurrerad av sin kollega på Hyundai i Slovakien. Vad ska denne pyssla med?
 
 

Kommentarer
Postat av: Lotten

Den arbetslöse bilarbetaren får väl ta och rösta på Social – demokrati vid nästa val eftersom det är precis det som Slovakien har haft sedan 2012, dit dennes jobb tydligen försvann.

Och Ryssland är på väg att bli bankrutt så, så himla bra går det inte för dem. Och Kina brottas med gigantisk korruption, usel miljö och enorm fattigdomsmisär så allt är definitivt inte guld och gröna skogar där heller. Och att Frankrike är bankrutt är i mångt och mycket det förra styrets fel, sedan medicinerar visserligen nuvarande styre möjligen med fel medicin.

Så det går inte dra så förhasta och förenklade slutsatser som det görs här. Det är betydligt mer komplicerat. Men en sak är säker: Öppna fria och liberala demokratier vinner alltid i förlängningen, det har vi lärt av historien. Bland annat har två sådana länder aldrig varit i krig med varandra, för att bara ta ett exempel.

2014-08-05 @ 04:29:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0