Det politiska läget i Thailand

Återigen kommer oroväckande nyheter om protester mot regeringen i Thailand. Detta fredliga buddistiska land är oroligt under den fridsamma ytan.
 
Thailand är i många avseenden ett väldigt modernt land, men gamla strukturer och konservativa värderingar lever alltjämt kvar parallellt. Demokratin är inte fullt ut förankrad. Motsättningarna mellan de gula och röda är avgrundslik.
 
Ett intressant fenomen är Thaksin. Nu är det syrran Yingluck som är demokratiskt vald, brorsan den stenrike affärsmannen Taksin befinner sig i landsflykt i Dubai. Taksin väcker lite samma känslor som Palme gjorde i Sverige, antingen älskar man eller hatar.
 
Som utomstående kan man konstatera att kungahuset är en betydande maktfaktor, som står de konservativa gulskjortorna nära. Thailand har världens hårdaste straff för majestätsbrott, att kritisera kungahuset kan rendera stränga straff. 
 
Taksin kallas ibland populist. Kritikerna hävdar att syrran Yingluck är Taksins lydiga redskap. Visst kan man hävda att Taksin köpt lojalitet från fattiga bönder i nordöstra Thailand. Men otvivelaktigt har man förbättrat infrastruktur och sjukvård i eftersatta områden.
En kritik från bangkokeliten som kan ha fog för sig, är att Taksinklanen äventyrar landets ekonomi. Exempelvis har man garanterat priset på ris åt alla risbönder, nu har priset på ris sjunkit, och man står med stora lager osålt ris, vilket bidrar till obalanser i statsbudgeten.
 
Kritik har också riktats mot de enorma infrastrukturprojekt som Taksin initierat, bl.a höghastighetsjärnväg, som anses öka statsskulden avsevärt. Å andra sidan är järnvägen rent museal, rena 40-talet, de flesta transporter går idag på väg eller flyg, så en upprustning behövs.
 
Det finns risk för oroligheter, och dessvärre våld. Kompromissviljan saknas. Men det är en intern angelägenhet. Blev därför häpen att Kent Härstedt skickats som en sorts medlare ( av Socialdemokraterna?) Det är oerhört naivt att tro att han kan bidra med något. Han kan lugnt relaxa under parasollet vid hotellpolen med en paraplydrink och tacka de som pröjsat resa, hotell och traktamente.
 
Vi får alla hoppas på en sansad utveckling, men det kommer nog ta åratal att förbättra strukturer och nå konsensus.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0