Yttrandefrihet

Självklart har vi yttrandefrihet i Sverige. I motsats till salig stat DDR får vem som helst yttra vad som helst utan att riskera att hamna i arbetsläger eller i fängelse.
 
Ändå kan du råka lite halvrisigt till om du förfäktar fel åsikter. Åtminstone om du vill göra karriär i etablissemanget.
 
En sak som stör mig är bristen på nyans. Nu har det läckt uppgifter om NSA registrerat sociala medier för att möjligen skanna av subversiva element. Detta kan förstås diskuteras och ifrågasättas. Dock, varför väger man inte av det som står i andra vågskålen, det faktum att terrorbrott förhindrats, och tusentals människoliv räddats?
 
Detta är tröttsamt. Vi har aldrig varit friare än nu. Se bara på de senaste demonstrationerna i Turkiet, Oroväckande, visst! Samtidigt hör man kritiska röster från de närmaste inblandade på ett sätt som inte varit möjligt för 10 eller 15 år sen.
 
Kommer demokrati och yttrandefrihet segra? Inte vet  jag, men jag tror inte på ett orwellskt skräcksamhälle. Facebook, Twitter och allt vad det heter må vara övervakat, men floden av information som sköljer över oss torde göra ett totalitärt förtryck allt mer osannolikt.
 
Nu råmas det för fullt från viisa liberaler och vänsternissar över USA:s rätmätiga kontroll. Bytydelselöst. De flesta medborgare vill leva i ett tryggt och harmoniskt samhälle. Att då dra fram Stasi, Sovjet eller DDR ter sig endaast löjeväckande..

Kommentarer
Postat av: Joakim

Vad konstigt det känns att läsa din blogg nu för tiden. I nästan i varje inlägg går du hårt åt liberaler. Känns konstigt då du själv sa att du var liberal tills alldeles nyligen och jag upplevde dig också som sådan.

Jag håller med om detta med vågskålen. För frågan landar slutligen någonstans i hur mycket ett land kan göra avkall på den personliga friheten, vilket massövervakning av medborgare nog får räknas till, för att försvarar den personliga friheten? Ingen lätt fråga. Nästan filosofisk.

2013-06-15 @ 03:39:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0