Werner Lang

Werner Lang är död , 91 år gammal. Han var chefskonstruktören till bilmärket Trabant 601, den lilla östtyska folkbilen som tillverkats i närmare 3 miljoner exemplar. Under kommuniståren var årsproduktionen ca 100.000 bilar om året, ungefär i paritet med SAAB. Men fler likheter finns. SAAB hade under den tidiga eran DKW- teknik med framhjulsdrift och liten tvåtaktsmotor, precis som Trabant... Även snobbmärket AUDI finns med på ett hörn, med ursprunget DKW.
 
Jag har minnen från Trabant, från resorna på 70 och 80- talet bakom järnridån. Från DDR till Ungern, var Trabant det mest frekventa bilmärket. I lagom dos, om man låg bakom en Trabbi, tyckte jag blåröken från tvåtaktaren doftade gott och aromatiskt.... Rent helvetiskt dock när jag satt i min Ford Escort 1987 i en bilkö i Budapest omgiven av stinkande, puttrande Trabanter! Undrar hur Åsa Romson ställt sig.
 
För 20 år sedan avfärdade jag Trabant som en stinkande kommunistisk skitbil. Idag har jag nyanserat omdömet. Trabant är idag kult i paritet med VW typ 1, Citroen CV 2, Austin MINI. En bil som har en given plats i historien.
 
För den som vill uppleva Trabant finns " Trabantsafari" i Berlin och Dresden. Ett företag som erbjuder körning och upplevelse av denna säregna och intressanta bil.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0