Förfulad gatubild

Bilar utgör ett dominerande inslag i gatubilden, och har så gjort sedan massbilismen gjorde sitt intåg i mitten av 1900- talet. En bilhatare har ju förstås bilden klar för sig, bilar är per definition fula och bör helst utrotas.
 
Vi som fascineras av bilar håller förstås inte med. Men jag kan ändå delvis hålla med. Många av dagens bilar är rejält fula. Dystra, klumpiga och groteskt stora stadsjeepar förfular gatubilden. För att ytterligare förstärka fulheten har många enligt rådande mode groteska grillar. Dessutom är färgskalan ful. Kritvit har återkommit från 80- talet. Eller dystert svart med svarta rutor. Tänk Audi Q8 och maffioso. Eller fantasilöst silvermetallic.... Det löjeväckande är att de människor som rattar dessa dyra, men dystra kärror anser sig ha god smak och förmodligen annamat den beklagansvärda minimalistiska smaken. De har förmodligen lika kritvitt och avskalat trist i sina dyrt designade hem.
 
En annan sak som stör mig är den aggressiva looken. Vart tog den vänliga, mjuka designen vägen? Och alla trevliga färger? Ser man en välbevard bil från 50- talet slås man av de vackra, solida lackerna. Svart fanns även då, men mossgrönt, midnattsblå eller varma pastellfärger var vanliga, ibland tvåskikts, minns tidiga Volvo Amazon i mörkblått med vitt tak.
 
Att en del tänker i samma banor som jag, innebär att retrobilar har hittat en nisch. Vissa är tramsiga, andra mer lyckade. FIAT 500 har lyckats och säljer som smör. Bilen är helt ordinär, samma bil som Ford Ka. Men designen anknyter klockrent till kultbilen från 50- talet. Det räcker. Folk betalar gladeligen 20.000 kr extra mot en Ka.
 
Nissan gjorde en trevlig retrobil med det passande namnet Figaro, baserad på den förträffliga, men opersonligt trista Micra. Med canvastak, som en gammal FIAT. Väldigt vacker, med något diffust 50- tal från Frankrike eller Italien. Och gräddvita instrument med kromsargar, såg ut som Jaegermätare från en gammal Alfa Romeo. Tyvärr är modellen ovanlig i Europa, men några har sålts i Tyskland
 
Dags att avrunda, med hopp om vackrare bilar!
.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0