Snabba svängar!

När man följer nyheterna förundras man över hur snabbt allt svänger, och iblant rent diametralt motsats framställs som sanningar. Ibland handlar det om dagar,i några fall längre tid, upp till några decennier.
 
Ett exempel är klimatdebatten: För bara några decennier sedan framstod det som bergfast att vi går mot en ny istid. Troligen gäller denna sanning än idag, om vi pratar riktigt långa perspektiv.
För bara några veckor sedan kom alarmististiska uppgifter om att jordens medeltemperatur kommer stiga över 4 grader om 60 år. Några dagar senare tonades detta ner, forskare kunde presentera nya data som " bara" indikerar 2 grader,
Ändå är det nog just vetenskapsmän som man bör ha mest tilltro till. Minns Tjernobylkatastrofen då sensationslystna massmedier närmast utmålade jordens undergång. I det läget var den i Sverige mest trovärdige personen Strålskyddsinstitutets chef Ingemar Bengtsson som torrt konstaterade att några hundra kommer dö snarast i strålskador, på några års sikt några tusen i cancer. Hemskt och förfärligt, men i motsats till sensationslystna media, gav han rimliga proportioner, baserat på hans kunskap..
 
Förra veckan förfärades nyheterna över att fler kvinnor världen runt väljer att föda med kejsarsnitt. Det finns statistiskt konstaterade risker. Jaha, så slår man på radion några dagar senare och hör att en oerhört stor andel kvinnor drabbas av stora, ofta livslånga skador när de föder vaginalt. När man hör detta, är man beredd att inta ståndpunkten att alla förlossningar borde ske med kejsarsnitt.
 
Sedan är Sverige landet lagom, där vissa frågor inte får ställas, vilket får mig att tänka på min gamle komfirmationspräst Weman, som fick frågan " Vem skapade Gud?". " Så får man inte fråga" fastslog han, och saken var avförd från vidare diskussion.
 
En som inte räds obekväma frågor är Janne Josefsson, som fick mycket kritik för programmet om barnfattigdom. I landet lagom är det inte politiskt korrekt att ifrågasätta frivilligorganisationer och påtala det faktum att de ibland likt kapitalistiska företag drivs av karriärister och ibland med mindre nobla motiv. Minns Roger Akelius ifrågasättande av Bengt Westerbergs styrelsearvode på 800.000 kr för bekvämt liten arbetsinsats..
Josefsson fick kritik för att han var ofin nog att ställa frågan varför den utfattiga, socialbidragsberoende kvinnan som köper cigaretter för ett par hundra i veckan inte kunde dra ner på rökningen så barnen kan få en slant till skolutflykten.
 
Åsikter är aldrig helt rationella, däremot kan statistiska fakta ge en fingervisning om sanningen. Sedan gäller det att tolka fakta korrekt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0