Vredens druvor

Rubriken är titeln på en utmärkt roman av John Steinbeck. En klassiker som i dessa dagar av ekonomisk depression äger kuslig aktualitet.. Handlingen utspelar sig i 30- talets USA, en tidigare välbärgad farmarfamilj tvingas sälja gård och ägodelar och beger sig till Kalifornien i en gammal lastbil, i hopplös jakt på jobb, och de jobb som erbjuds blir alltmer lönedumpade. Tragisk och skrämmande!
 
Idag läste jag en notis om att självmord, depressioner och alkoholism ökar i krisens Europa.. Några rader som ingen fäster större uppmärksamhet vid, men en skrämmande vittnesbörd hur krisen påverkar verkliga människor och deras öden, just det som Steinbeck så skickligt beskrev.
 
Kapitalismen segrade slutgiltigt (?) över kommunismen 1989. Marcus Wolf, spionchef i DDR, skrev biografin
" Mannen utan ansikte", en anspelning på att hans verkliga identited förblev okänd i väst.Jag blev faktiskt lite rörd av hans slutord, där han utan omsvep erkände att han tillhörde den förlorande sidan, men tillade retoriskt " Vad är det för värld där de rikare bara blir rikare och de fattigare allt fattigare?",
 
Wolf har tystnat, död och begraven. Kommunismen har misslyckats kapitalt, men också kapitalismen håller delvis på att kollapsa. Enda ljusglimten är att demokratin och det fria ordet tycks vinna mark. Men att vara fri och få uttrycka sig fritt har begränsat värde om du inte har jobb och ekonomisk trygghet.
 
Frankrike har länge varit ett väldigt trevligt land att leva i. I dagens hårda globaliserade värld är det dock slut på sötebrödsdagarna. Jag läste häromveckan att Frankrikes sjukvård är bäst i världen. Nu väntar besparingar... Många fransmän kunde pensionera sig redan i femtioårsåldern. Franska arbetare och tjänstemän var stolta och vägrade försämringar länge och strejkade. Nu sprider sig tysnaden och uppgivenheten även i Frankrike.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0