Europadrömmen kraschar

Det är riktigt nattsvart nu. Verkligheten verkar överträffa de värsta pessimisters prognoser. Grekland ser att bli kommunistiskt med ett aggressivt fascistparti som stärkt motvikt. Spanien behöver snart nya nödlån. Den nye franske presidenten har lovat reformer som knappast kan hållas.

Grekiska folket tycks tro att man kan tacka nej till besparingar. Den nu inslagna vägen kommer kasta Grekland och andra sydeuropeiska länder tillbaka till fattigdom i nivå med de fattigaste länderna i latinamerika.
Kommunister och fascister kommer dessvärre ytterligare förvärra läget.

Den bittra sanningen är att det är bäst att låta Grekland gå i statsbankrutt. Inga mer tyska pengar! Sedan kan Grekland återgå till att bli ett fattigt, pittoreskt turistparadis.
Turismen är den enda inkomstkällan som ökat i Grekland under senare år. Med en ny skräpvaluta Drachmer kan det ta ny fart. Jag tror många kineser och koreaner gärna turistar i Grekland.

Euron kommer krascha och Tyskland återinför D- marken. Gränskontroller återinförs. EU kommer finnas kvar som ett minimalistiskt samarbete avseende det som faktiskt är positivt, en fri marknad, utan tullar.

Stora besparingar kommer göras på EU- parlamentet: Antalet delegater kommer skäras ner kraftigt och löner och förmåner sänkas kraftigt.

Frankrike och Italien kommer åter reglera importen av bilar från Asien. Det är bara tysk bilindustri som visar imponerande konkurrenskraft. Alla tyska märken går bra, Opel undantaget, men det är delvis GM: s problem.
Men franska PSA, Peugeot- Citroen befinner sig i ett kritiskt läge. Hollande kommer nog göra allt för att förhindra konkurs med katastrofala följder.

Invandringen kommer stramas upp. Dataspecialister från Indien blir även fortsättningsvis välkomna, inte analfabeter från centralasien. Hårt och cyniskt? Ja, så kommer det nya Europa se ut. Precis som exempelvis Thailand kommer endast invandrare vara välkomna, som direkt kan bidra med något. Och man kommer inte tillåta lönedumpning i servicebranschen, jobb som kan uträttas av folk som redan bor i Europa.

Jag tror något gott kan komma ur detta elände, när väl ragnaröken lagt sig. Grekland och Portugal kommer dessvärre förbli fattiga och underutvecklade. Italien och Spanien kommer klara sig bättre.

Vi kommer få ett mer minimalistiskt EU. Ett stramare och mer marknadsliberalt Europa, där motorn Tyskland kan konkurrera mot ett allt starkare Asien. Och vi andra, särskilt i nordeuropa kommer förhoppningsvis inte missa tåget.


Kommentarer
Postat av: Joakim

Huga mig så bäckmörkt och aningens cyniskt. Hoppas att jag aldrig hade läst detta för nu blev jag deprimerad. Nä jag tror aldrig att det kommer gå såhär långt av bland annat två andledningar:



1. Kineserna kommer inte tillåta ett sådant ras och fullständig kris eftersom deras största exportmarknad i mångt och mycket då går förlorad. Kanske går de in med gigantiska förmånliga lån.



2. EU har visat sig utvecklas och gå framåt genom just kriser utan att för den delen helt krackelera och upphöra. Men förhoppningsvis kan det leda till något gott som du också var inne på som att den gigantiska administrationen kraftigt minskas och att många idiotiska stöd försvinner som visserligen pittoreska men olönsamma olivodlare i Grekland. Alla dessa gigantiska jordbruksstöd och andra måste ses över och att satsningar istället går till framtidsbranscher som ex. miljöteknik.

2012-05-09 @ 05:20:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0