Prisvärt

Det brukar heta att kvalitet kostar. " Man får för det man betalar för". Möjligen finns en viss korrelation mellan pris och kvalitet. Sedan finns en objektiv och subjektiv sida av myntet. Den som köper en dyr tysk premiumbil, får en en mer påkostad bil, finare inredning, bättre ljudisolering, möjligen mer avancerad teknologi än den som köper en koreansk mellanklassbil.
Men är verkligen den objektiva kvaliteten bättre i en Mercedes än i en Hyundai? Pinsamt nog för Mercedes verkar statistiken snarare visa att Hyundai är bättre. Och Mercedes problem med rost verkar vara en följetång...

Ett annat pinsamt exempel är snobbklockorna av märket Sand& Sjöö. Av någon anledning ansåg svenska flygvapnet att JAS piloterna skulle förses med dessa klockor, till ett pris av drygt 10.000 kr styck. Just för att de var så himla överlägsna i den extrema miljö som råder i ett jaktplan.
Det visade sig att dessa dyra klockor inte höll måttet. Delar lossnade, klockorna var enkelt uttryckt kass.

Som referens kan nämnas att danska flygvapenpiloter har klockor av märket Casio G- shock, som kan köpas i en uraffär för 2- 4000 kr. Dessa klockor är närmast oförstörbara. Utan status, men med himmelsk kvalitet!

Vad är slutsatsen? Att vissa betalar tokdyrt för ett varumärke som inte ens håller särskilt bra kvalitet, och att det finns produkter med vidunderlig kvalitet och även teknik, som ändå inte kostar skjortan.

En prisvärd produkt är förstås världens mest sålda sportbil, Mazda MX-5 Miata. Hållbar, otroligt driftsäker, väldigt körglad, inte särskild dyr. Och ett utomordentligt högt andrahandsvärde!

För mig är valet givet: Jag föredrar Casio framför löjligt dyra och sämre klockor av märket Sand& Sjöö. Och bilar från Mazda före Mercedes- Benz!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0