Vanligaste bilfärgen: Vitt!

I dessa ekonomiskt turbulenta tider kanske det finns viktigare spörsmål att diskutera än bilars färg, men jag skiter i det och kommenterar ändå.

Enligt senaste bilstatistiken är nu vitt åter populäraste färg, sist var någon gång på 80- talet. Ska man ta sig för pannan och massera bort eventuell huvudvärk? Minns 80- talets fordar, Sierra XR4i och Scorpio, med " kjolar", spoilers, och " nerlackade" tröskellådor i vitt? Eller yuppisarnas perlemorvita Porsche 911?

Smaklöst och vulgärt förstås!

Nu är inte alla vita bilar avskyvärda: Minns familjens vita 70- tals Peugeot 504 i varm, lite gräddvit nyans och röd matchande inredning. Kromade stötfångare och lister fulländade en estetiskt tilltalande Pininfarinadesignad bil.

Men det jag ser nu är huvudvärksframkallande: Tänk alla dessa dessa tyska premiumbilar och andra som vill lira i samma division: Vita, suvar, förhöjda "livstilsbilar" med absurt groteska fälgar och däck, med fula svarta stötfångare.
Inte ens en gnutta krom eller färg, som förgyller!

Det är avskyvärt och smaklöst, precis som ett trist designhotell eller bostad: Pretentiöst och otrivsamt.

Kolla den snygga Pininfarina Fiaten: Snygga proportioner och läcker gråblå färg!

Nya FIAT 500 är en succé, trots att det inte är en speciellt märkvärdig bil. Den är i stort sett samma bil som Ford KA, och tillverkas i samma fabrik i Polen.

Men.... Den har läcker design, med inspiration från den genialiske Dante Giancarlo, som designade klassiska 500 och 600 från 50 och 60- talet.

Och, den finns också i vitt, en schysst antikvit nyans... och en massa andra läckra kulörer, även nostalgiska bleka pastellfärger.

En sån förgyller gatubilden, inte en vulgobil från någon tysk premiumtillverkare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0