En glädjens dag?

Idag kan man läsa om att "viktiga steg" tagits för att rädda krisande euroländer från skuldkrisen. Samtidigt kom nyheten att kinesiska bolag är beredda att köpa SAAB för 900 miljoner kr.

(EU)forin vet inga gränser, spaltmeter med glada tillrop kan läsas, några kritiska röster höjer dock ett varnande finger.

Kanske är jag en bitter, misantropisk gubbe som passerat bäst före- datum, men jag känner mig inte ett dugg lugnad: För att ta det stora problemet först, Leif Pagrotsky, en man jag tidigare häcklat, på den tiden jag fortfarande var varm anhängare av euron (minns att det inte var så länge sedan en euro stod i 13 kronor, då var det inte så kul), denne man har fått rätt med råge i sin spådom. Detta inger respekt, och man måste därför ompröva tidigare åsikter.

Denne Pagrotsky lär nyligen framhållit det isländska sättet att agera i krisen som föredömligt, där banker faktiskt tilläts gå omkull.
Kanske framtidens ekonomer och historiker kommer framhålla det fruktlösa att till varje pris rädda krisande ekonomier och prestigeprojektet euron.

Ikväll, på Svd:s websida, kan man bisatsvis läsa att Italiens räntor åter stiger till kritiska nivåer... Trots gårdagens massiva räddningsutfästelse! Hur mycket pengar mäktar man med att pytsa ut? Om Kina och PIGS- länderna ska hjälpa vill man tvivelsutan ha trygga garantier.

Tyvärr, detta elände kommer inte sluta lyckligt!

Beträffande SAAB, har nog advokat Åbjörnsson rätt när han konstaterar att ingen vettig människa kan tro på denna rekonstruktion. Med viss beskhet noterar han något som knappt framkommer, att dagens uppgörelse inte är ett bindande avtal, utan en "åsiktsförklaring".

Av någon outgrundlig anledning vill Muller segdra SAAB så länge det över huvudtaget är möjligt. Om något år kommer dimmorna skigras, och hans verkliga motiv kanske klarna...

Min gissning är att resterna av SAAB kommer hamna i Kina, precis som Rover, där skrupelfria engelska affärsmän tog över efter BMW, koncernen hade det olycksbådande namnet Phoenix..... Intressant kallar SAAB sin nya plattform där basen för nya modeller ska se dagens ljus för just Phoenix... En dyster parallell!

Kort sagt, mycket kommer gå åt helvete, men livet går vidare för de flesta av oss.

Till sist, låt oss ägna alla thailändare en tanke, som nu drabbas hårt av översvämningar. Kanske vi kan bidra med hjälpinsatser?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0