Jänkarna är inte bakom flötet

Amerikanska bilar har ofta med rätta hånats. Tafflig kvalitet, primitiv teknik och kassa köregenskaper är omdömen som varit rättvisa och relevanta.

Den kritiken kommer förvånansvärt ofta från amerikaner själva, och konsumentorganisationer som är bra mycket mer kritiska med vederhäftig statistik än vi finner i Europa.

Även kunderna genomskådar misslyckade storsatsningar. Chevrolet Volt, som på papperet verkade kunna utmana Toyota Prius, har blivit en flopp, med några få hundra sålda exemplar. Faktum är att retromuskelbilen Camaro säljer oändligt mycket bättre... ( Den är läcker, men inte tokläcker som Dodge Challenger!)

Nu kommer rapporter om Volt som brinner. Vad värre, när batterierna efter 8 mil är döda, drar missfostret över en liter milen, en BMW 520 d med 170 hästar och över 400 Nm och en toppfart en bit norr om 200 km/h drar en halvliter och kostar mindre.... Valet är givet!

I Europa lanseras nu Opel Ampera, samma bil med andra dekaler. Den kommer floppa den också, och det gäller nog Opel också, ett bilmärke som jag tror det bara är en tidsfråga innan GM fimpar, som man gjorde med SAAB.

Sedan har numera FIAT- ägda Chrysler försökt lansera FIAT 500, som en utmanare till Mini Cooper, och gravt misslyckats. Det visar att amerikanska bilköpare, åtminstone de mer välinformerade inte går på den överskattade FIAT 500. Visst är designen helrätt, men under skalet en högst ordinär småbil som delar teknik med Ford KA.
Mini Cooper däremot är en mer påkostad och avancerad bil, med verkligt bra köregenskaper. Om den är värd sitt premiumpris kan diskuteras, men den ger ändå mervärde utöver en glassig design.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0