Full storm!

Några av de sk PIGS- länderna kommer kanske tvingas inställa betalningar, skuldavskrivning blir till slut nödvändig. USA har fått sänkt kreditbetyg... Ja, allt elände är välkänd vid det här laget.

Frågan är: Vad händer nu? Ingen vet, men att det blir illa torde ingen sväva i ovisshet om, såvida man inte svävar i det blå och lider av obotlig optimism.

Under semestern läste jag en klassikerroman, " Vredens Druvor" av John Stenbeck, som handlade om några jordbrukarfamiljer i depressionens USA, som tvingades utfattiga lämna sin gård och söka jobb som apelsinplockare i Kalifornien. Romanen känns skrämmande aktuell!

Sedan kom Roosevelt, USA:s kanske genom tiderna bäste president (Clinton var också bra, under hans tid rådde god ekonomi), sen kom Bush och de extrema högerkristna och sabbade allt...

Under åren kring och efter andra världskriget var USA störst, bäst och vackrast. Idag är USA en nation på dekis, med neokonservativa i kongressen som inverkar destruktiv på en möjlig lösning.

Av allt att döma kommer mycket nu gå åt helvete, och som vanlig enkel jobbare bör man ligga lågt nu. Vara så skuldfri som det bara är möjligt. Och lugnt invänta att allt blir billigare. Inte bara börsen sjönk i fredags, utan även råvaror och anmärkningsvärt nog även guldpriset, som anses idiotsäkert i orostider.

På måndag när börsen öppnar kommer turbulensen ta ny fart.

Kommentarer
Postat av: Lars

Sovjetunionen brakade samman mycket för att landet var bankrutt nu kan i värsta fall även samma sak ske med USA, och detta av samma orsak. Ledsamt.



Eländet – ur ett kort tidshorisont - började med Bush W som president i vita huset, en sorgens dag för alla. När sedan helvetet brakade loss med Irakkriget var det kört. Ett krig som likt ett stort svart hål slukat biljoner av dollar ur den amerikanska statskistan och nu följaktligen gjort den amerikanska staten om inte bankrutt så i alla fall på fallrepet.



Detta kommer drabba oss alla. I rättvisans namn borde de som var för kriget få sämre pensioner än de var emot.



Fast den ekonomiska katastrof kriget hade är ändå inget mot allt det mänskliga lidandet som hundratusentals liv som gick till spillo. Och ännu idag är Irak ingen fungerande demokrati, många flyktingar vågar inte återvända och ännu idag flyr många landet. Allt som allt ett enda stort och katastrofalt misslyckande regisserat av Bush W, presidenten som kommer gå till historien som den sämste någonsin.



Öst med Kina i spetsen vinner terräng på västs bekostnad med eurokriser och ett USA med sänkt kreditbetyg. Numer är det Kina som läxar upp USA och detta offentligt (?). Ledsamt då man inbillat sig att demokratiska system är överlägsna diktatoriska.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0