Kritiskt tänkande

Vi som lever i demokratier tror oftast på det levereras i press och TV. Det är kanske dags att revidera och bli mer kritisk.

Jag hittar ofta faktafel i artiklar som handlar om sånt jag känner till. Hur ofta händer det att man sväljer uppgifter om saker man inte känner till med hull och hår?

Tidskriften Forbes har listat världens genom historiens viktigaste bilmodeller. Listan kan ifrågasättas, men det är förstås mycket tycke och smak, inte rena fakta.
Själv tycker jag det är anmärkningsvärt att Mazda MX5 inte finns med.

Det verkligt upprörande är Expressens slarviga och bitvis felaktiga översättning. Det påstås att Trabanten tillverkats i 30 miljoner(!) exemplar, den verkliga siffran är 3 miljoner.
Hade uppgiften stämt, hade det varit en sensation: 15 miljoner fler än T- forden, kring 8 miljoner mer än VW typ 1!
DDR kommunister hade säkert kluckat förtjust över att ha presterat åtminstone ett rekord som inte har med dopade idrottsmän att göra, just VW ansågs vara huvudkonkurrenten, fast det gick ju som bekant inte så bra...

Att just VW typ 1 finns på listan är givet, men varför slänger Expressen in en bild på en Beetle? Den är baserad på Golf och räknas inte in i statistiken över typ 1, bilden är helt irrelevant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0