Upphandlingselände

En gång i tiden, för bara ett par decennier sedan, var Sverige bitvis en planekonomi.

Sedan kom 80- talet och käcka nyliberaler lyckades lansera avreglering, som lösning på alla problem,

Naturligtvis hade de rätt i mångt och mycket, men jag anser att avregleringen gått för långt.

Ta taxi som exempel. Förr bestämde länsstyrelsen hur många trafiktillstånd som beviljades samt taxan(!), som justerades i takt med inflationen.
Vissa åkare och chaufförer kunde leva gott, jag minns själv hur bra kommersen gick på Arlanda Taxi som hade monopol på Arlanda.

Länsstyrelsens kontroll gjorde att ytterst få busar körde taxi, inga turister blev uppskörtade.

Nackdelen blev som i alla planekonomier, en utbudsbrist, speciellt, helgkvällar, vilket resulterade i en massa svarttaxi med ofta skurkar bakom ratten.

Nu har man visserligen stramat upp igen med mer utbildningskrav och hårdare kontroller, efter ett antal år med rena vilda västern, men ingen myndighet bryr sig längre om hur många trafiktillstånd som utfärdas.

Resultatet är att det råder ett överutbud, vilket kan ge köparens marknad, men den som lyckas prispressa hårt kanske bör fundera om åkaren kan vara seriös med skatter och annat.
Många taxiåkare går på knäna ekonomiskt, i värsta fall med konkurs som följd, personlig tragedi och massa kostnader även för samhället.

Det borde även kommuner och landssting fundera över när de gör upphandlingar. Det verkar som lägsta pris vinner, utan krav på kvalitet eller att företaget är solvent och har bra anställningsvillkor.

Det finns gott om exempel när anställda får godta sämre villkor efter en upphandling.

Därför känner jag sympati med sopåkarna och anställda som nu protesterar mot försämringar.
Typiskt nog tycker vissa att sopgubbarna som kan tjäna upp till 34.000 kr i månaden och bara jobbar 30 timmar i veckan har det för bra.
De som säger så skulle själva aldrig stå ut med smutsen och släpa flera ton om dagen.

De som tycker att man borde ta in estniska sopgubbar till lägre lön borde nog passa sig; inget jobb är egentligen  oersättligt.
En dataprogrammerare kan jobba från Indien till låg kostnad, man skulle även kunna tänka sig att DN lät en välutbildad journalist från Baltikum bli ledarskribent och därmed spara en massa pengar.

Är det så vi vill ha det, att ständigt konkurrera med lägre löner och villkor och kräva allt lägre pris vid varje upphandling?

Kommentarer
Postat av: Joakim

Det positivs med tuffa upphandlingar är dess syfte. Att få ner skattetrycket så att varenda skattekrona som tas av oss används väl. Själv skulle jag bli mer irriterad om det slösades med våra dyrt förvärvade skattepengar genom att inte anta det bästa budet. Men visst borde det även tittas på kvalitet när upphandlingar görs, vilket jag i och för sig tror att det görs. Det ska finnas referenser och en massa andra mätbara kvalitetsmål med i en upphandling. Men framförallt är dessa upphandlinngar en jävla byråkrati utan dess like så de små företagarna har inte en chans. Jag försökte själv en gång men fastnade i alla papper och kom med en enkel huvudräkning fram till att det inte var värt att lägga sisådär 160h då jag skulle missa så mycket annat. Dom stora anlitar en ekonom och en jurist oavsett kostnad så är saken biff.

2009-02-12 @ 00:30:27
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com
Postat av: Joakim

Jo åsså en sak till. Jag är en jobbig jävel som ofta tjötar med taxichaufförer och ingen har hittills klagat att de tjänar dåligt. Istället verkar de flesta rätt nöjda och inte sällan avslöjar de stolt vad de får ihop i bruttolön vilket inte är några dåliga löner om jag så säger.... Tjänar som en sjuksköterska (grundlön) fast utan dessa plågsamma studieskulder som ska betalas tillbaka.



Enligt en taxichafför i Helsingborg som jag pratade med idag har yrkets status avsevärt höjts de senaste tjugo åren....



Vad det gäller snobbledarskribenter på DN så håller jag med till fullo.

2009-02-12 @ 00:41:49
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0