Krisen

Krisen rullar på, och förvärras för varje dag. Även ekonomiska experter, som i normala tider kan ge ganska träffsäkra prognoser, skakar nu uppgivet på huvedet och svarar enkelt att de inte vet hur och när detta ska sluta.

Jag hörde en amerikansk valutaexpert som förundrades över dollarns kraftiga uppgång under senare tid. Enligt all ekonomisk teori borde dollarn falla som en sten.

Samtidigt borde vi inte vara så förvånade: Det fanns ganska många som varnade för den här bubblan med sjukt stigande fastighetspriser och överbelåning.
De blev ofta avfärdade med "visst det blir en korrigering, men en mjuklandning". Allt för många har haft intresse av att hålla bubblan vid liv.

Det har klagats på tok för mycket på ekonomisk tillväxt från röda och gröna politiker. Nu sker det som de vill åstakomma med skattehöjningar genom krisens hjälp istället.

Vi blir alla fattigare, de rika förlorar mest, eftersom aktier och fastigheter ägs mer av rika. Jämlikheten ökar. Konsumtionen och bostadsbyggandet minskar, då minskar också sopberget, det har rapporterats om färre sopor från de som jobbar på miljöstationer, trenden började efter OS.
Bilförsäljningen minskar, liksom bilåkandet när fler blir arbetslösa. Svensk bilindustri kanske läggs ner, föroreningarna minskar.
Färre flyger, både affärsresor och semesteresor. Krisen ger där en mycket större effekt än vänsterkartellens föreslagna flygskatter.

Kontentan blir att folk blir materiellt fattigare, de rika förlorar mest, men utsläppen minskar. Detta borde applåderas från röda och gröna. Varför hörs inget?

Att miljön blir bättre tycker förstås även jag är bra, även om priset är ohyggligt och oacceptabelt högt.
En annan positiv sida är att priser går ner. Det är bra om priset går ner på bostäder, på sikt kommer fler ha råd att köpa utan att behöva låna lika mycket.
Det är sunt och rätt i en marknadsekonomi.

Det kommer bli jävligare under lång tid innan det vänder. Låt oss vara tacksamma att vi har en självständig Riksbank som inte populistiska politiker kan styra.
Låt oss vara tacksamma över utgiftstaket och att Sverige har starka statsfinanser, vilket vi inte hade 1992.
Låt oss vara tacksamma över att Mona Sahlin ger V kalla handen. Lars Ohly som finansminister vore en mardröm.




 

Kommentarer
Postat av: Spanarn

En synnerligen träffsäker och välskrivna analysen. Även om många miljövänner (vilka är miljöovänner?) hävdar att ekonomisk tillväxt och minskning av koldioxidutsläpp kan ske samtidigt. Dessa är inga motpoler. Det har Sverige kunnat visa där vi minskat koldioxidutsläppen och samtidigt haft en bra tillväxt. Ha, ha annars är ju slutklämmen på ditt inlägg LYSANDE.



Såg även tre stavfel vilka är:



Huvedet stavas huvudet

åstakomma stavas åstadkomma

semesteresor stavas semesterresor



Trevlig helg Spanarn

2008-10-10 @ 14:10:21
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com
Postat av: Spanarn

En synnerligen träffsäker och välskriven analys. Ska det vara och ingenting annat.

2008-10-10 @ 14:15:14
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0