Påsk

Tiden går fort, snart är det påsk!
För min del blir det lite välbehövligt miljöombyte, vi drar över Östersjön med Ryanair till Riga.
Jag har bara lovord till övers för Ryanair, billigt; man hittar lätt en t.o.r biljett för 6-700, de har fräscha moderna plan och håller tidtabellen!

Det är första gången jag åker till Riga. Tallinn besökte jag i början på nittiotalet, landet hade precis blivit självständigt, men på visumblanketterna stod det fortfarande " USSR", det var köer utanför butikerna, folk var eländigt klädda, bilparken bestod mest av avgasosande Lada och Volga.
Trots gråheten och tristessen kunde man inte undgå att se att Tallinn var en charmig stad med många vackra hus.

Kommunismen är väl den ideologi som orsakat mest död och lidande, samt allmän vanskötsel med ekonomiskt och ekologiskt förfall.
Jämför Nordkorea med Sydkorea. Kommentarer överflödiga.
Jag har en retorisk fråga jag skulle vilja ställa till Lars Ohly, som under galgen inte längre kallar sig kommunist: " Hur kommer det sig att medellivsslängden ökat kraftigt I Polen, efter kommunismens fall, med demokrati, EU och NATO?"

Som ni förstår har jag inte mycket gott att säga om kommunismen, men några saker har jag lyckats hitta. De har gjort fantastiska tunnelbanor, i dåvarande Leningrad såg jag på sjuttiotalet en sanslös prakt med kristallkronor och marmorgolv. Moskva lär ha ännu praktfullare. Inget klotter eller skräp. Det finns vissa fördelar med en polisstat...  Även Budapest har några tjusiga tunnelbanestationer.

Sedan har de haft vett att bevara gamla vackra städer. Eller t.o.m bygga upp, som Warzawas medeltida stadskärna som var sönderbombad efter WW2.
Prag, min favoritstad har en fantastiskt välbevarad stadskärna.

Detta i bjärt kontrast till våra svenska sossepolitruker som under sextiotalet rev besinningslöst och för gott fördärvade omistliga kulturarv.
Jänkare som kommer till Stockholm och ser det DDR inspirerade kulturhuset, plattan och de förfallna hötorgsskraporna tror dels att de hamnat i något öststatsland, dels att Sverige drabbades av tyskarnas bliztkrig.

Nu har vissa jänkare svårt att hålla isär begreppen, i någon mån som en konsekvens av Palmes vildsinta orerande. Jag minns en svenskättlad jänkare jag träffade i Thailand på nittiotalet som allvarligt undrade, " well, is Sweden more westernlike now".

I vilket fall ser jag fram mot Riga. Staden ska ha Europas och därmed världens mest bevarade jugendhus.
Dessutom ligger den ett stenkast från den vackra bärnstenskusten som sträcker sig över Baltikum till Polen och Tyskland.

Kommentarer
Postat av: Stefan

Hej Jag slösurfade och hittade din sida som är snygg. Jag vill bara säja en liten sak om kommunismen som du glömde att ta upp. Jag säger bara Kina denna perfekta kommunistdiktatur som har världens högsta tillväxt och som sitter på en av de största stattsöverskott av alla länder. Till skillnad från USA som är det mest belånade landet.

Se där kommunism slår kapitalism så det smäller om det.

//Stefan

2007-03-30 @ 15:58:28
Postat av: Börje från Torp

Hur kommer det sig att medellivsslängden minskat kraftigt i Ryssland, efter kommunismens fall?

2007-04-04 @ 09:16:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0