Eliten

Jag är hjärtligt trött på den elit, som alltid vet bäst, och anser sig veta bäst hur man ska styra vanligt folk, helst även skriva folk på näsan vad de ska tycka.

En tjej uttryckte saken ganska väl när en reporter frågade om hon för miljöns skull tänkte avstå från flygresor: "Varför då", svarade hon, "poltiker flyger kors och tvärs över jordklotet, de föregår inte med gott exempel, varför ska då jag som högst åker en gång om året på charter avstå?"

Verkligt upprörande var när hela EU kommisionen helt i onödan åkte till Lissabon för att skriva på det nya fördraget, förutom att det kostar massa pengar för skattebetalarna innebär det massa CO2 utsläpp.

Politiken börjar allt mer likna Orwells Grisfarmen, där ledarna lever i sin egen gräddfil, medborgarna ska fostras och beskattas till ett korrekt leverne.

Alf Svensson kallade alliansens jobbpolitik för hjärtlös, han har en poäng. Att piska en 55 plusare, utsliten och sjukskriven, lågutbildad med käcka tillrop, "du måste flytta hundra mil och fixa ett jobb", är tufft.
Det  som retar mig är detta öde aldrig kan drabba Sven Otto Littorin, han kommer drabbas av en behagligt hög pension om han inte hittar ett nytt jobb efter nästa val som alliansen solklart kommer förlora.
Poltiker ger sig själva förmåner vanligt folk bara kan drömma om.

I Thailand åkte eliten på ett bakslag i dagens val, eliten där består av välsituerada bangkokbor, militären och kungahuset, som dock fortfarande hyllas av folket.

Taksin Shinawatra var och är mycket popular bland vanligt folk på landsbygden. Han fixade elektricitet och annan infrastuktrur, billig sjukvård.

Han rensade i drog och sexträsket, men utmanade samtidigt mäktiga intressen, därav militärkuppen för 15 månader sen.

Nu har dock delar av eliten också tröttnat. Militären kan inte sköta landets ekonomi, vilket även drabbar städernas medelklass.

Under Taksins tid gick ekonomin bra, även fattiga fick det bättre. Det bevisar att denne stenrike entreprenör inte bara kan sköta företag, utan även ett land.

Taksin blir troligen välkommen tillbaka till Thailand från sin ofrivilliga exil. Om han händelsevis har tid över, skulle jag gärna se honom som rådgivare åt regeringen, det kan alliansen, som kört vilse, behöva.
Ge honom en ordentlig lön, det är han värd, eller hellre aktier i V&S, som då får en delägare som kan inverka positivt på V&S, som måste säljas ut, trots miljardvinster till statskassan.

Här hemma är ankdammen sig lik. Ulf Adelsson uppmanar till bojkott av SVD, som genom sin kritiska hållning tydligen bär skuld till alliansens usla stöd.
Det är en häpnadsväckande nyhet att SVD har så stort genomslag på opinionen! Jag är verkligen imponerad....

Jag har enkel förklaring: Alliansen har visserligen fokuserat på jobben, arbetslösheten har förvisso gått ner, men den var på väg redan under sossarna, så den utvecklingen var väntad och ger inga större ovationer.

De rika har fått det bättre, de sjuka, arbetslösa har fått det tuffare. Rätt, tycker många ur medelklassen om det samtidigt innebär sänkt skatt.
Pudelns kärna, enligt min mening är samtidigt som man genomför nerdragningar och försämringar, så håller man på och hattar med skatter, sänker inkomstskatter, men höjer andra, för de flesta blir det ett nollsummespel, samtidigt som villkoren försämras om man blir sjuk eller arbetslös.
Då kan man lika gärna ha vänsterkartellen,med lika höga skatter, men högre social trygghet!

Reinfelts tusenlapp som han nu viftat med så många gånger med är nu rejält utnött. Visst, sänkt inkomstskatt, men chockhöjd skatt på bilförsäkringar och fackavgifter, kanske en löntagare går någon hundralapp i vinst, andra inte.

Sedan har alla partier blivit gröna, att höja el och bensinskatt är fint och den som ifrågasätter detta blir idiotförklarad. Fördelnings och regionalpolitiskt slår dessa höjningar orättvist, det behöver man inte vara så värst begåvad för att begripa.

Idiot är man numera också om man förespråkar sänkta alkoholskatter, viktigare att Anitra Steen får höjd lön i miljonklassen.

Det är genant att en vanlig löntagare betalar 50- 55 % av sin inkomst i skatt.

Det är på sikt skadligt för demokratin att det nu råder konsensus att politikerna ska kamma in så mycket i skatt.

Rött eller blått lag, skillnaden är minimal, utom för de rika, de arbetslösa och sjuka. För oss andra spelar det ingen roll.

Fast vem vet, man kan bli rik, eller hemska tanke, sjuk eller arbetslös.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0