" The hidden treasures of eastern Europe"

Ungern har kallats "den gladaste baracken i öst", under de mörka kommuniståren. Det är lätt att förstå varför. Jag besökte några kommunistdiktaturer under 80 talet och såg misären och uppgivenheten i Polen och dåvarande Tjeckoslovakien, för att inte tala om polisstaten DDR.

Ungern var annorlunda. Visst rådde varubrist och öststatsförfall. Vägarna dominerades av blårykande Trabantbilar.
Men levnadsstandarden var avsevärt högre. Saluhallarna dignade av livsmedel som utsökt ungersk salami. På landsbyggden kunde vägfararen hitta "Czesardas", världshus med utsökt mat och goda ungerska viner, allt till en spottstyver för västerländska besökare.

Ända har Ungern haft, och har har alltjämt, urusla statsfinanser. Kadarregimen köpte sig politiskt lugn genom att förse folket med en för öst ovanligt hög levnadsstandard, till priset av en hög statsskuld. Ceaskeskodiktaruren i Rumänien gjorde tvärtom: Ingen statsskuld men mer eller mindre svältande befolkning.

Ungerska turisbyrån har en utsökt slogan: "The hidden treasures of eastern Europe". En utsökt slogan som äger giltighet än i dag. Många svenskar har besökt USA eller Thailand men ännu inte satt sin fot i Baltikum eller Polen!

Det gamla östeuropa, numera nya EU medlemmar och fäska demokratier, har äntligen frigjort sig från den av Churchill myntade "Järnridån". Endast Ohly, Jörn Svensson och några andra kommunister lär beklaga detta faktum.

De nya demokratierna i östeuropa är väl värda att besöka, och som vanligt är bilen, denna ljuvliga frihetsmaskin, det bästa sättet att färdas på. Allra bäst sker resan i en Mazda miata MX5, denna körglada folksportbil.

Jag tänkte kortfattad beskriva mina resor i detta " nya Europa".

Polen: Ett kulturland med fantaskisk bärnstenskust. Krakow är en pärla jämförbar med italienska storheter som Florens. Zakopane i Tatrabergen  leder vidare till Slovakien med hissnande vackra vyer och lågtrafikerade bergsvägar, perfekt för inspirerad bilkörning.
Slovakien är ett suveränt vackert land att bila i, med gles trafik.

Tjeckien: Prag, en vertabel pärla. För ölälskare är Pilsen  också ett måste.

Ungern: Bra vägar, korta avstånd, underbara termalbad, matkultur och fortfarande låg prisnivå. Balatonsjön erbjuder underbara bad i rent sötvatten, missa inte sjön "Heviz", nordväst om Balaton, europas enda termalsjö, ca 25 celcius på vintern, 34 på sommaren!

Till sist lite varningsflagg: Förra sommaren körde jag i Rumänien. Dessvärre är fattigdomen ganska påtaglig och vägsstandarden låg. Det var svårt att hitta trevliga väldshus med god mat. Vägarna var riktigt dåliga och som miataälskare måste jag nog tillstå att en gasvätskefjädrad Citroen C5 vore mer optimal. Trafiken är livsfarlig och de nyrika entreprenörerna kör som galningar i sina "stadsjeepar".

Jag har upplevt åtskilliga glädjerus under mina miatautflyckter och kommer återkomma till detta!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0