Riga

Påskresan till Riga var lyckad, vi åkte med Ryanair från Skavsta till Riga. Billigt, punktligt och snabb in och utcheckning som vanligt med Ryanair.

En fördel med Riga är att man anländer till Rigas internationella flygplats, inte någon liten flygplats tiotalet mil från stan, där man är hänvisad till Ryanairs egna, rätt dyra busstransfers, som Beauvais utanför Paris.
Rigas flygplats är snygg, modern och har bra shopping med sprit och tobak till rena "taxfreepriserna", trots att landet numera är med i EU.

Från flygplatsen tog vi buss 22 till " Stockmanns center". Resan tog ca 30 min. Första biten såg ut som vilket välmående västland som helst. Nybyggda vägar, flotta kontor och bilpalats för försäljning av exklusiva märken.
Man såg påfallande många nya Mercedes, BMW, en och annan Lexus.
Entreprenörer verkar kunna tjäna grova pengar i det här landet.

När vi närmade oss centrum tilltog det sovjetiska förfallet: Illa underhållna hyreskaserner med nerskräpade gårdar, gamla trähus som en gång i tiden varit vackra, nu bortom all räddning.

Stockmanns center ligger perfekt: Det flotta varuhuset med samma namn, saluhallarna med dignande utbud av mat. Inte så lätt att köpa med sig hem kanske, men vi köpte så mycket salami vi kunde.
Alldeles intill finns järnvägsstationen och bussterminalen, det som på nysvenska kallas "resecentrum".
Ett stenkast därifrån finns gamla staden, inte större än att man behändigt tar sig fram till fots. Där alla gamla jugendhus pietetsfullt renoverade, kyrkan med det höga tornet från vilken man har makalös utsikt över staden.
Den historieintresserade bör inte missa ockuppationsmuseet.
Mitt bland de vackra husen hittade man ibland ett förfallet betonghus från sovjettiden, som väntar på rivning.

Vi bodde dock inte  mitt i centrum, från Stockman tog vi spårvagn 9 eller 7 till "Kengaraga" ca 20 min. Bokad via Ryanair bodde vi på Toss hotel, en gammal vacker fabriksbyggnad från 1800 talet i tegel som byggts om till hotell.
Ca 700 kr natten för dubbelrum, hög standard för priset.
Inom området fanns spa, en påkostad biljard och bowlinghall och bar dit många nyrika kom. Det var lite komiskt att se ett gäng grabbar dricka chica drinkar och röka kubanska "Cohibas", Castros favoritcigarr, innan han slutade röka.
I närheten fanns en rysk restaurang i en timmerbyggnad och massa ryska utsmyckningar, personalen hade folkdräkter. Stilen gav mycket associationer till Dalarna, men mig veterligt finns ingen rysk koppling till Dalarna...
Maten var god och serverades som buffé, vilket verkar vara brukligt i Lettland. Man tar sin bricka och tar det man vill och betalar i kassan innan man äter. Praktiskt och smidigt!

Vi hade mycket trevligt, och jag åker gärna dit igen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0