Chockkrisen i Europa

Eurofrågan är nu helt död i Sverige. För bara någon månad sedan föreslog några entusiastiska folkpartister att det snart är dags för en ny folkomröstning.

Ett synnerligen korkat förslag, det kan  nog både euroförespråkare och motståndare vara ense om. Efter debaclet i Grekland har den positiva trenden för Euron brutits, och en ny folkomröstning skull säkert ge nejsidan 60 %...

Man kan alltid diskutera det vettiga med en folkomröstning, men nu har man valt den ordningen, som vanligt i en fråga där total splittring finns inom blockgränserna, snarare än att man ömmar för den ultimata demokratin.

Jag är alltjämt euroförespråkare, Euron har på kort tid blivit en världsvaluta i klass med Dollar. Om vi inte haft euron hade det varit ännu värre djävulstyg i Europa, med Soros och andra finanshajar som berikat sig omättligt och "dödat" ett antal skvalpvalutor.

Nu gläds vi åt att kronan står i 9,57, vissa tror att vi kan nå nivån 9,20. Jag tvivlar, då kronan alltid klarat sig dåligt i orostider.

Vi kommer förstås gå med, när alla baltstater, Polen och Danmark redan har gått med.

Frågan är vad man ska göra med sydeuropa. De verkar oförmågna att sköta sin ekonomi, bara att få en fungerande skatteindrivning verkar omöjligt.
Kanske ska sydliga randstater som Grekland, Italien, Spanien och Portugal vara billiga lågprisparadis för soltörstande nordbor.
Kanske dessa länder funkar bäst med en gemensam skräpvaluta, den kan heta Pesos, som på Kuba.

Den verkliga mardrömmen blir om England vacklar. Då kommer det storma rejält. Gudskelov är inte England med i Euron, men det är en ofantligt stor ekonomi.

Jag förstår att tyskarna är förbannade: De har alltid skött sig exemplariskt och vi såg "Det Tyska Undret", gällande Västtyskland på 60 och 70 talet, inte diktaturen DDR.

Hur länge ska tyskarna leva med arvssynden efter nazismen? Tyskar har alltid stått för notan, vare sig det handlade om tövädret med Sovjet, eller övertagandet av det kommunistiska konkursboet DDR, där invånarna fick växla sina värdelösa östmark till kursen 1:1.

Hade tyskarna haft kvar sin D-mark hade kursen idag varit 25 % högre. Det är förståeligt att tyskar och tyska politiker tröttnat på fuskande och slappa grekiska regeringar.
Och på att ständigt öppna plånboken!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0