Bloggen inte nerlagd!

Jag har haft annat att pyssla med under senare tid! Kanske tid och inspiration återkommer och skriverierna blir fler.

Till dess, tillönskas vänner och ovänner en härlig sommar!

Viktiga händelser i september

Det kan inte undgå någon att det är riksdagsval i september. En annan stor händelse är att jag fyller 50!

Själv vill jag dock tona ner betydelsen av den senare....

När jag fyllde 40 hade jag party, de var trevligt, men kommer troligen inte upprepas. Jag ser ingen större anledning att fira, att bli äldre är inget kul längre och jag kommer hellre lägga tid och pengar på att resa bort.
På min födelsedag kommer jag befinna mig i på franska rivieran, ej helt klart var. Vi bilar ner och blir borta 10 dagar.
Det är fritt att hänga på om någon önskar detta.

Jag har även 6 veckors semester som ska tas ut i vinter, och det bär av mot varmare breddgrader i Asien. Mer om detta senare, om någon känner för att hänga på, kortare eller längre tid, så är ni välkommna!

Present behöver ni inte tänka på, jag behöver inte mer prylar. Vill någon ge, eller gå ihop några till en flaska maltwhisky, så kommer det tacksamt mottagas.
Men det bör vara en malt från ön Islay eller kanske någon fin japansk....

Vi hörs!

De Soto 1949

Det finns ett sedan länge nedlagt amerikanskt bilmärke med det vackert klingande namnet De Soto.

För femton år sedan besökte jag Kuba. Det var en säregen upplevelse. Jag minns att inför landningen, vi åkte en gammal Premiair DC 10:a som sett sina bästa dagar, fick circla runt nästan en timma, innan vi fick landningstillstånd.
Anledningen var ett mäktigt åskoväder, som var tvunget att dra bort, innan kaptenen fick landningstillstånd.

Men vilken skönhetupplevelse, det smaragdgröna havet, de blygrå åskmolnen, den tropiska grönskan, skådespelet upplevdes från några tusen meter över havet!
Att flygresan varat i ett trångt gammalt utslitet charterplan i drygt 10 timmar gjorde inte ett dyft!

När vi väl landat blev vi snabbt slussade till en Volvo turistbuss, ganska ny, jag noterade att den var tillverkad i Brasilien.
Chauffören var skicklig, men hänsynslös, han var kung på den glest trafikerade huvudvägen till Havanna. Han höll plattan i mattan och körde om allt, det var gamla amerikanare från tiden innan revolutionen och ryska Lada.

Väl i Havanna blev vi inkvarterade i ett hotell från femtiotalet i läckraste Art Deco stil som man annars hittar på USA:s östkust.
Vi tillbringade en vecka i Havanna, och en vecka i Varadero med paradisiska stränder.

Salsamusiken var ständigt närvarande, varendo hotell med viss klass, hade superband varenda kväll, med undersköna dansare.

Naturligvis var inte allt frid och fröjd, Kuba är inte paradiset på jorden, utan en kommunistisk diktatur, utan demokratiska fri och rättigheter och en icke fungerande ekonomi.
Men det är välkänt (numera!) och behöver inte avhandlas här....

Under veckan i Havanna kom jag i kontakt med Santiago, en cool kille som var stolt innehavare av en De Soto 1949 års modell. Svart förstås. Santigo var en stilig kille i 30 årsåldern, med vit hy, svarta ögon, och vågigt tjockt svart hår. Alltid prydlig i svarta byxor med perfekta pressveck och vit skjorta förstås. Skorna var också svarta och lika blänkande som lacken på De Soton...
Kort sagt: En kille som säkert krossat många kvinnohjärtan...
Hans syster, som jag fick förmånen att hälsa på var även hon så bedövande vacker att jag fullständigt tappade koncepterna....

Jag minns att jag köpte en ask med Cohibacigarrer. Vi gled sakta fram på Malecon i Havanna med öppna rutor i De Soton. Jag satt i soffan fram, med plats för tre, eller fyra hyfsat smala personer.
Vi pratade spanska, fast min spanska är ytterst rudimentär. Santiago petade mig vänligt i sidan och utbrast " De Soto, Cohiba, Al Capone!"  Jag log lyckligt, och färden fortsatte genom den tropiska natten.

Sedan fick vi några dagars bonussemester, DC 10:an pajade och Ving fick skicka en annan kärra och vi fick bo på lyxhotell i Varadero på Vings bekostnad.

Rullande bilmuseum

Idag har jag kört i runda slängar 70 mil genom ett sommarfagert Sverige. Naturen är verkligen som vackrast nu, veckorna före midsommar.
Jag hade förmånen att köra mot Jönköping, norrifrån. Den låga kvällsolen som blänkte i Vättern, Visingsö.... Det är mäktigt!

Nu är det inte bara naturen som bjuder på en skönhetsupplevelse. Sverige torde vara det land med flest väl bevarade och renoverade veteranbilar per capita i hela världen! Tillkommer gamla lastbilar, traktorer och mopeder.

Jag såg gott och väl ett tiotal Mazda Miata, flertalet urmiatan, kallad NA. En sådan här dag infinner sig tanken om det var vettigt att sälja min trotjänare... En sen septemberdag är man tacksam att slippa tänka på underhåll och garageplats....

En massa jänkare förstås, Sverige och Kuba torde vara de länder med flest gammeljänkare.

Läckrast var en Jaguar E- type coupé, i en obeskrivligt läcker grön nyans...

RSS 2.0