Resa till Berlin

Tiden går fort, det är nu 25 år sedan Berlinmuren krackelerade. I väst kallad järnridån,Churchill myntade begreppet redan 1946 i ett berömt tal i Fulton, Kanada. Han var klarsynt, gränsande till klärvoyant. Kommunisterna med sin orwellska verklighetsförfalskning kallade muren för " Den antifascistiska skyddsvallen", Sic...
 
För en vecka sedan åkte jag med en god vän till Berlin. Första tanken var att flyga, det finns gott om lågprisflyg under tusenlappen. Men flyg är förvisso ett snabbt och effektivt sätt att resa, men tråkigt.
 
Så vi valde bilen, min Mazda MX5 Miata 1,8 från 2006. Nyservad och drygt 8,000 mil på mätaren. Vi tog den klassiska färjan från Trelleborg till Sassnitz. Efter endast 3 mil genom den vackra ön Rügen passerar man Stralsund och har en härlig lågtrafikerad autobahn ända till Berlin. Miatan toppar 200 km/h, men behaglig marschfart ligger i spannet 130- 160. Jag blev omkörd av åtskilliga tyska prestandabilar som höll långt över 200. Just då hade jag gärna rattat en potent BMW, då sikt och väglag var perfekt för fortåkning. Annars är det sällan man längtar efter en massa hästkrafter.
 
Väl framme i Berlin bodde vi på snitsigt designade " Hotel 38" i stadsdelen Mitte. Det fanns massor med bra krogar och barer i närheten.
 
Två hela dagar i Berlin. Vi hyrde cyklar och klämde närmare 8 mil och upplevde många sevärdheter. Längsta turen gick till Olympiastadion, där Hitler höll sitt beryktade OS 1936. Jesse Owens, en svart amerikan vann guldmedalj och Hitler vägrade skaka hand. Owens fick dock upprättelse och en gata i närheten uppkallad efter sig.
 
Vi besökte Check point Charlie, DDR museet, Brandenburger Tor, TV tornet. Alexander platz, Potsdamer Platz och fascinerande men skrämmande Karl Marx strasse.
 
Vi körde drygt 150 mil tur och retur. Berlin är nära! 

RSS 2.0