Macroekonomi

Alla som hänger med i nyheterna är informerade om " Eurokrisen". Alla får dra sina egna slutsatser, men snacket från våra kära ledare som nu går är att kostnaden ska "fördelas", smetas ut på privat riskkapital, banker och pensionsfonder.

Det kan vid en första anblick låta betryggande, men det innebär att en del av våra PPM- pengar får sponsra eurokrisen, i klartext får vi alla sämre pensioner... Den som var enfaldig nog att tro att en evig börsuppgång skulle kirra en hög pension som kan tas ut vid 61 års ålder, de sista åren kan man leva ett bekymmerslöst pensionärsliv i Thailand eller Spanien måste nog dessvärre tänka om....

Ironiskt nog har just greker levt detta behagliga liv, och i vissa fall pensionerats vid 50- års åldern. Tyskar och lutherska arbetsnarkomaner har stått för notan.
Vägs ände är nu nådd, grekerna måste dra i handbromsen, och vi andra tvingas ändå stå för notan, samtidigt som vanliga greker tvingas betala ett ohyggligt högt pris.

Man behöver inte vara domedagsprofet för att inse att den här krisen kommer skörda stora offer och att EU:s finansministrar försöker vinna tid och i möjligaste mån försöka minimalisera den oundvikliga katastrofen. Det kommer helt enkelt gå åt helvete, och det gäller att rädda det som räddas kan.

Jag läste en gång om en aktieanalytiker som brukade basera sina beslut på macroekonomiska studier: Innan han köpte exempelvis HM aktier, besökte han ett antal butiker för förvissa sig om kundflöde, prisbild . Gällde det en industri, besökte han verkstadsgolvet, för att se hur farten var vid det löpande bandet.

Med det i bakhuvudet har jag gjort några observationer under senaste tid. Jag kör runt rätt mycket i vårt vackra land och kan konstatera följande: Det finns otroligt många hus till salu. Man ser skyltar överallt. Det finns experter som hävdar att svenska hus är kraftigt övervärderade och att ett kraftigt prisfall är att vänta. Jag tror de har rätt!

Även om jag just nu inte är spekulant, kollar jag bilannonser på Blocket. Det börjar bli aptitliga priser på Miata. Jag har hittat ganska nya NC ner mot 120.000 kr... Och jag tror att det blir ännu lägre priser framöver...

Hotel Sofitel, Hua Hin


Hua Hin, Thailand


RSS 2.0