Duterte

Filippinernas nyvalde president har beskrivits som en hybrid av Donald Trump och Clint Eastwoods fiktive snut Dirty Harry. Och han är populär, inte minst för att han lyckats skipa rättvisa och minskat brottsligheten i Davao, där han varit borgmästare.
 
En anekdot jag hörde häromdagen handlade om en restaurangägare som hade problem med en arrogant utländsk gäst som rökte, trots anmodan att respektera rökförbudet. Gästen tyckte att han var kung och hade råd och kunde bete sig hur han ville.
 
Restaurangägaren ringde då Duterte, som dök upp i sällskap med några snutar. Den kaxige turisten tvingades äta upp sin cigarrett inklusive filter. Hårda bandage, men kanske han lärde sig ett uns av respekt och ödmjukhet.

Bilsemester i sommar

Jag har bara en vecka semester i sommar. Plus några dagars komp. Under senare år har jag semestrat i Asien under någon vintermånad istället.
 
Nu blir det dock en semesterresa med Miatan. Endast färja Trelleborg- Sassnitz är bokad med avfärd 27 juni och en natt på pampiga Kurhotellet i Sassnitz. Resten är improvisation, men kanske jag hinner första dagsetappen till Ostrava i Tjeckien. Vidare på kurviga vägar genom Tatrabergen till Ungern mot Balatonsjön för några dagars bad och relax innan det är dags att styra kylaren mot norr igen.

Mona Sahlin tvingas avgå igen.

Många frågetecken kring senaste Sahlin- affären. Många hävdar att hon gjort ett bra arbete. Det undandrar sig min bedömning, jag vet inte om så är fallet.
 
Däremot är det anmärkningsvärt att hon skrivit ett falskt intyg åt sin livvakt. Man undrar hur hon tänker. Även en person med tveksam moral som avser mygla gör rimligen en riskbedömning över risken att åka dit. Som offentlig person är man förstås mer påpassad. Trodde hon verkligen att hon som före detta toppolitiker befann sig tryggt under radarn för att riskera granskning? Är hon arrogant eller dum?
 
En sak jag redan undrade under den så kallade Tobleroneaffären var hur det står till med Sahlins privatekonomi. Det tog lång tid att betala tillbaka de pengar hon felaktigt bränt med sitt tjänstekort. Det handlade som bekant om mycket mer än några Toblerone. Här handlar det om en högavlönad person som dröjer med att återbetala skulder.
 
I skuggan av intyget framgår att 251.000 kr i  skatteskulder gått till kronofogden. Man kan tycka att en person som tjänar 81.500 kr i månaden inte borde ha problem att betala skatt. En person som också enligt egen utsago anser det är häftigt att betala skatt.
 
Så frågan återstår: Lever hon över sina tillgångar? Är hon rentav spelmissbrukare? Jag bara undrar.
 
En ytterligare undran gäller hennes livvakt som om jag minns rätt deklarerade senast för relarivt modest inkomst, under 400,000 kr i årsinkomst. Att då med lån köpa en bostadsrätt för 10 miljoner och hög avgift ter sig inte möjligt. När Expressens reporter försökte få en kommentar uttanför hans bostad, drog han utan svar i en såvitt jag såg, en Audi R8 som kostar en miljon eller mer.
 
Räkna med ytterligare granskning och nya avslöjanden. Att detta är en het potatis är uppenbart. Igår var jag förvånad att det tog så lång tid innan övriga medier tog upp tråden. Och Löfven är förstås inte road alls. Han vill nog hålla detta så långt borta som möjligt. En tröst för honom är att det var Reinfeldt som tillsatte Sahlin.
 
Jag är glad över att Mona Sahlin aldrig blev statsminister!

RSS 2.0