Gunter Wallraff

Läser just hans senaste bok, " Rapport från vår sköna nya värld". Han skriver skarpsynt och empatiskt om samhällets skuggsidor, rasism och annat elände.

Dessa hårda och obehagliga fakta som han obarmhärtigt belyser, gör inte läsningen till en avkopplande läsning i stil med en gammal charmig Woodehouseroman. Fast det blir tragikomiskt ibland, som när han jobbar som telefonförsäljare, och belyser cynismen och lurendrejeriet och de dåliga anställningsförhållanden som branschen erbjuder.

En bok jag starkt kan rekommendera!

Dags att resa bort!

Idag faller börsen med 6%, en av de värsta börsdagarna i Sveriges historia, endast överträffad av det beryktade raset 1987, regnet öser ner, den oktogona yttre tempmätaren visar 11 grader, hösten känns nära förestående...

Ändå känner jag mig inte dyster till sinnet: Imorgon ska jag ha middag med goda vänner, och avrunda kvällen på nyöppnade Bishops Arms i Skövde.

Snart är det dags för födelsedag (igen!), en tråkig påminnelse om hur kort ens stund på jorden är (läste nyss Wilhelm Mobergs roman med just den titeln, rekommenderas!)

Ett sätt att piffa upp tillvaron är att resa bort. Kalla det eskapism, eller vad ni vill, men ett miljöombyte gör livet värt att leva.

Säledes, den 9 september (min födelsedag) tar jag och en god vän bilen och styr mot Lubeck, där vi bokat in oss på trevligt världshus. God middag och ljuvlig besk nordtysk öl väntar!
Dagen efter drar vi en lättsam dagsettap mot min favoritstad Prag, där vi stannar 3 nätter. Sedan mot Berlin, och ytterligare 3 nätter.

För att balansera kaloriintaget av rejäl centraleuropeisk mat och dryck, ska cyklarna medtagas. Vackert höstväder är beställt, lagom många mil ska avverkas.

Efter hemkomsten blir det att jobba igen förstås, men den 7 december drar jag en vecka till Marrakech. Flyger med Norwegian för 1500 kr från Köpenhamn, hotell är bokat en stenkast från Medinan (gamla stan) för 49 euro per natt via Booking. com. Hotellet heter Riad Alamir, och verkar vara rena drömmen.
Jag har en Marrokansk mailvän som ska visa mig runt. Också ett tillfälle att träna på min försummade franska!

Det ska bli spännande, jag har aldrig satt min fot på den afrikanska kontinenten, och bortsett från Malaysia är det första muslimska landet jag besöker. Fast ett moderat sådant, alkohol finns och barer, och det sägs att både marrokanska viner och öl är skapliga...

Som mitt motto lyder: " Att resa är att leva".

Full storm!

Några av de sk PIGS- länderna kommer kanske tvingas inställa betalningar, skuldavskrivning blir till slut nödvändig. USA har fått sänkt kreditbetyg... Ja, allt elände är välkänd vid det här laget.

Frågan är: Vad händer nu? Ingen vet, men att det blir illa torde ingen sväva i ovisshet om, såvida man inte svävar i det blå och lider av obotlig optimism.

Under semestern läste jag en klassikerroman, " Vredens Druvor" av John Stenbeck, som handlade om några jordbrukarfamiljer i depressionens USA, som tvingades utfattiga lämna sin gård och söka jobb som apelsinplockare i Kalifornien. Romanen känns skrämmande aktuell!

Sedan kom Roosevelt, USA:s kanske genom tiderna bäste president (Clinton var också bra, under hans tid rådde god ekonomi), sen kom Bush och de extrema högerkristna och sabbade allt...

Under åren kring och efter andra världskriget var USA störst, bäst och vackrast. Idag är USA en nation på dekis, med neokonservativa i kongressen som inverkar destruktiv på en möjlig lösning.

Av allt att döma kommer mycket nu gå åt helvete, och som vanlig enkel jobbare bör man ligga lågt nu. Vara så skuldfri som det bara är möjligt. Och lugnt invänta att allt blir billigare. Inte bara börsen sjönk i fredags, utan även råvaror och anmärkningsvärt nog även guldpriset, som anses idiotsäkert i orostider.

På måndag när börsen öppnar kommer turbulensen ta ny fart.

RSS 2.0