Antonov, en gangster.

Enligt inte helt bekräftade rykten har brittisk polis ikväll gripit Antonov, efter att Litauen utfärdat en arresteringsorder.

Jag är inte det minsta överraskad, det har cirkulerat mycket rykten kring Antonov. Nu börjar dock sanningen uppdagas, och dimmorna skingras.

Vissa bör promt ställa sig i skamvrån: Fackpampen Löwden som attackerat regeringen, som hållit emot. Även Maud Olofsson bör rodna lite, som uttalat några positiva floskler om Antonov. Aftonbladets besserwisser Robert Collin. han bör nog pyssla med att skriva om takboxar och vinterdäck, det här ligger nog över den horisont som begriper sig på...
Och Antonovs patetiska sändebud, Carlfors ( eller nåt sånt), också anklagad för ekonomiska oegentligheter, en kille som jobbade åt Trustor Jisander.... Trovärdighet... Ehh noll!

Jag läser just nu John Le Carré:s senaste, " Vår egen förrädare", som just handlar och skumma ryska bankirer och penningtvätt. En skrämmande aktuell och trovärdig roman, som alltid med Le Carré.

Vi lever i en rätt trist värld, precis som i Le Carrés böcker, där allt befinner sig i en gråzon, utan klara gränser mellan gott och ont, mellan vän och fiende.

Lancia

Bilintresserade får vissa positiva vibbar när märket Lancia förs på tal.

Vackra 50- tals modeller som Aprilia eller Aurelia. Vi som är födda på 60- talet tänker på framgångsrika rallybilar, Stratos och Delta Integrale, en ytterst potent kärra som även gjordes i en "civlil" version.
En typisk 80- talsbil, kantig bertonekaross, ofta vit, med kraftiga skärmbreddare, enligt tidens anda.

Minns att jag blev rejält frånåkt av en sådan, med italienska nummerplåtar, på de knixika vägarna mellan Wien och Prag. Min Sierra, med usla vägegenskaper hade inte en chans att hänga med, hur mycket jag än gasade, jag skulle tro att italienarna var i Prag en timma före mig...

En annan rolig Lancia, är Y 10 Fire, en lyxig liten premiumbil, långt innan begreppet " premium" var fött...

Trevliga minnen, men det som händer nu är tragikomiskt.

Idag slog jag upp en stor dagstidning, och såg en annons, som fick kaffet att fastna i vrångstrupen! " Lancia Voyager"

Som alla känner till, har FIAT köpt Chrysler, efter det kraschade samarbetet med Mercedes Benz. Dock var just just Chrysler Voyager ett synnerligen väl inarbetat varumärke. Visserligen en bil med kass kvalitet och krocksäkerhet, men rymlig och bekväm, en minibuss som fortfarande är många barnfamiljers dröm, och som många med varierad framgång försökt kopiera.

Att nu smeta på namnet Lancia på alla Chryslerbilar och låta marknadsförarna skriva floskler utan verklighetsförankring om "italiensk identitet", tror jag ytterst få nappar på, även enligt devisen " den siste idioten är inte född".

Hela projektet är dödfött, och ett sorgligt exempel på ett kvaddat varumärke.

Ännu en dyster dag

November brukar inte tillhöra årets mest muntra månader: Mörkt, disigt och råkallt. Ändå har väderläget i år varit förvånansvärt gynnsamt. Ingen snö. och relativt milt. Även en och annan blek solstråle har visat sig.

Tyvärr gäller andra förutsättningar i den alltmer alarmerande krisen. Nu kommer dominoeffekten. Efter Grekland, Spanien och nu rentav Frankrike.

För drygt tjugo år sedan kraschade järnridån och det misslyckade kommunistiska experimentet. Kapitalism och avreglering hade slutgiltigt segrat. Vissa naiva debattörer hävdade att detta var slutet på historien.

Vad vi nu bevittnar är ännu en krasch, och ingen kan säkert bedöma effekterna av detta. Dessvärre kan detta bli slutet för det stolta EU- projektet. Sydeuropa sjunker ner i stagnation och sänkt levnadsstandard i paritet med någon latinamerikansk stat. Dessa länder blir åter efterblivna, soldränkta " pittoreska" länder, som kommer tjusa turister från när och fjärran.

Tyskland kommer förbli en stålblank, framgångsrik industrination, fruktad och hatad av vissa, men också beundrad och respekterad.

Den otäcka sidan, som vi snart blir varse, när nu Italien och Grekland i praktiken avskaffat demokratin, och infört " expertstyre", är totalitära rörelser, som erbjuder "alternativ".

Så många arbetslösa, så många fattiga, utan illusioner! Detta är dessvärre god grogrund för såväl kommunister som fascister. Gud bevare oss för någon karismatisk domptör i stil med Hitler, som väl vet att spela på folks upprördhet och frustration.

Så spänn fast säkerhetsbältet! En ytterst obehaglig resa väntar.

Om euron kraschar

En kille som alltid är läsvärd är Rickard Swartz. I dagens nätupplaga av SvD konstaterar Swartz en paradox som jag själv grunnat lite över: Det skrivs spaltmeter om " eurokrisen", samtidigt som själva euron i sig uppvisar förbluffande styrka, idag står vår "starka" krona i runt 9, 10 kr för en Euro. Ingen direkt dålig eurokurs!

Men, för att krama ur den skrämmande essensen ur artikeln, konstaterade Swartz, att om Euron kraschar och ett antal sydeuropeiska länder tvingas återinföra Drachmer, Lira och andra skräpvalutor, kommer flera europeiska länder landa på fattiga latinamerikanska länders levnadsstandard.

Sug på den den karamellen! Och läs artikeln!

Årets bil

Jag byter åsikt, Opel Ampera som är identisk med Chevrolet Volt, förtjänar inte utmärkelsen " Året Bil".

Idag läste jag ett test, där den drog drygt en liter milen, när elen tagit slut efter 8 mil. Ridå, fiasko! Ytterligare en tung, teknikspäckad bil som inte håller måttet!

För teknikfreaks, som önskar en snål hybrid, är Toyota Prius ännu ohotad.

Vilken blir då årets bil? Ingen aning, men varför inte Alfa Romeo Guilietta, om inte annat för att den är så förbaskat snygg, en ovanlighet nuförtiden! Tyvärr råder ett överutbud av fula, klumpiga bilar, som förfular gatubilden.

Papademos, hur trovärdig?

Idag fick Grekland en ny premiärminister, Papademos. Lovord har kommit fråm alla håll, hur kompetent och välutbildad han är, och en massa andra floskler.

Själv reagerade jag magsurt på det faktum att han var Greklands centralbankschef mellan 1994 till 2002, och var djupt inblandad i Greklands EMU- inträde.

Det har postumt konstaterats att Grekland mörkat siffror och aldrig borde tillåtits införa euron. Hade det varit en bank, hade styrelsen hamnat i domstol för kriminellt förfarande, men uppenbarligen gäller andra regler för staters främsta företrädares agerande.

Denne Papademos var förstås väl införstådd i detta falskspel. Nej, han kommer inte lösa den gordiska knuten, trots väloljad käft.

Milton Friedman

Friedman är ett rött skynke för alla rättskaffens människor, med hjärtat till vänster. Nämn hans namn i en vänstersympatisörs sällskap, och reaktionen blir helig ilska och ett högrött ansikte.

Som ni minns, fick denne Friedman nobelpriset i ekonomi. Han myntade begreppet monetarianismen, det finns personer som är bättre skickade än jag att reda ut detta, men jag vill minnas att det hade något med hur mycket pengar riksbankerna tryckte upp.

En som antog Friedmans principer var järnladyn Thatcher. Också en person som vänstern avskyr. Själv har jag en nyanserad bild av henne. Visst var hon hård och hjärtlös, och inkomstklyftorna ökade. Samtidigt fick hon ordning på på Storbrittaniens ekonomi, efter 70- talets labourstyre var England närmast bankrupt, pundet stod i 7 kr, svenskar kunde shoppa i London till halva priset.
Dessutom hade järnladyn integritet, om jag minns rätt, var hon den enda av Stina Dabrowskis intervjuoffer som vägrade delta i gimmicken att hoppa i programmets slut ( Även Kadaffi hoppade!). " No, absolutly not!" Tummen upp!

Anledningen till att jag fiskade fram Friedman, är en artikel jag läste idag: Han lär profetiskt ha sagt när flera länder för drygt tio år sedan införde Euron, " Behåll era gamla sedlar, de kan behövas igen".

Årets bil

Snart är det dags att nominera Årets Bil. Det har kommit mycket nytt och intressant, men jag gissar att Opel Ampera som är identisk med Chevrolet Volt vinner.

Tekniken verkar vara snäppet vassare än hittils ohotade Toyota Prius, med möjlighet att köra på enbart el ett tiotal mil, sen tar en liten bensinmotor över och ger batterierna laddning och man kan precis som en modern bensinbil ha en räckvidd på 60 mil.

Ett kommunistiskt Grekland?

Precis när detta inlägg skrivs pågår omröstningen i Greklands parlament. Oavsett utgången går utvecklingen obönhörligt mot att Grekland lämnar Euron och eventuellt rentav EU.

Kommunistpartiet har ikväll samlat några hundratusen demonstranter. Kris och elände är en god jordmån för kommunister (och fascister!).

Kanske kommer kommunistpartiet ta över makten, när krutröken lagt sig. Inget kommer förstås bli bättre av detta. Fattigdom, ekonomisk recessuin och inskränkning av demokratin, ironiskt nog i just i " Demokratins vagga".

En historisk ironi är att efter Jalta bestämde Stalin att Grekland tillhörde väst, och medan han planerade sin järnridå från Stettin till Trieste, motarbetade han allt stöd till ett kommunistiskt maktövertagande i Grekland.

Grekland blir kommunistiskt, de gamla östländerna bakom Stalins järnridå är numera kapitalistiska demokratier!

Slutet för EU?

Ännu en dramatisk dag, europas  börser faller tungt. Nu sprids även protesterna mot banker och finansinstitut över hela världen.

Jag trodde aldrig frågan skulle ställas under min livstid: Kommer EU överleva?

Möjligen, men euron kommer troligen krascha, kanske kan den överleva i ett fåtal kärnländer.

Det är dystert, det är tungt, men världen kommer fortsätta existera.

Och nya politiska utmaningar kommer: Hur motverka att de rika bara blir allt rikare, de fattiga och marginaliserade glider ner i en allt mer bottenlös fattigdom och utanförskap?

Kanske det behövs en modern typ av socialism, med social ingenjörskonst, med byggen av prisvärda hyresbostäder, en statlig satsning på jobb och utbildning.

Jag är inte religiös, men om sydeuropa kollapsar kan man bara be till högre makter att inte totalitära ideologier förgiftar sinnet på alla frustrerade ungdomar utan jobb, bostad eller framtidsutsikter, ett problem som i någon mån finns även i Sverige, även om vi än så länge lever i en idyll med goda statsfinanser.




RSS 2.0