Shanghai

Det var en upplevelse, utan tvekan. Skyskrapor som växt som svampar ur jorden på bara något decennium.

Stan var mycket renare och snyggare än jag trott; Jättefina parker med blommor och träd som jag aldrig sett maken till någonstans. Inget skräp, inget klotter som ofta förslummar europeiska städer.

Många vackra hus, både äldre i västlig stil och de fantastiska skraporna, flera av de över 400 meter höga.

Prisnivån var hög, men det är den överallt med våran svenska skitvaluta. Taxi var dock påfallande billigt. Kineserna har inte avreglerat, de gör de rätt i. Bilarna var fräscha, nya VW Santana, chaufförena artiga, och taxametern hamnade inte mer än runt 20 svenska kronor för resor inom centrum.
Till flygplatsen kostar det under 200 svenska kronor, det går annars snabbtåg som kör uppåt 400 km/h som svävar på magnetfält.
Från city till flygplatsen tar det ca 8 minuter......

Kinesiska restauranger är billiga, men menyn är på kinesiska och personalen kan ingen engelska. Dock finns ofta bilder på menyn, så man kan i bästa fall få ett hum om vad man beställer.....

För västerlänningen finns dock allt, även om det kostar. Vi åt ofta på en thailändsk restaurang med rätt usel service, men supergod mat.
I närheten fanns en tysk restaurang med ljuvlig Paulaneröl och rejäla Wienerschnitslar.
Nära vårt hotell fanns en trevlig jazzklubb som hade bra band varje kväll.
En god Guinness kostade närmare 90 svenska kronor, men ingenstans togs det något inträde, ett otyg som ofta får mig att avstå krogbesök hemma.

I min lilla håla Skövde har krogarna mage att ta 100 eller 150 i inträde för att höra på ett veritabelt skitband. Jag säger bara bojkotta!

Shanghai är förstås ett eldorado för shoppare. Själv har jag det jag behöver och shoppar endast då något måste inhandlas.
Jag köpte dock en tändare som går att fylla på, kinesiska cigarrer, inte kubansk klass, men helt ok, en armékniv, samt ett par jeans, vilket säkert kommer förvåna några vänner, då jag är konservativ angående kläder och inte ägt ett par jeans sedan jag var femton.
Tydligen har en viss person haft en viss påverkan, men det behöver vi inte avhandla här......

Jag kan varmt rekommendera Shanghai: Det är rent, säkert och det  finns saker att uppleva för alla besökare. Luften var förstås storstadsmässigt dålig, men jag hade förväntat mig värre.
Brottsligheten är låg, en ensam kvinna kan lugnt promenera hem på natten.
Promenerar man själv, kan man råka ut för typer som vill språka, de säger att de vill öva sin engelska. Ofta vill de att man ska gå någonstans och ta ett glas.
Såna ska man förstås aldrig hänga med, hur trevliga de än verkar. Att var lite street smart är rekommendabelt, var man än befinner sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0