Finansiell härdsmälta

Så var det dags igen. Ni kanske såg Greenspan på TV idag: Han slog fast att detta är den allvarligaste krisen på 50 eller 100 år, och att fler banker kommer gå omkull.

Sverige har bra statsfinanser och ligger troligen inte lika risigt till som 1992. Fast vi slipper inte undan dramatiska effekter. Med risk för att låta som en dryg besserwisser (vilket jag kanske i någon mån också är), så har jag och många med mig under de senaste åren varnat för utvecklingen med lånefinansierad konsumtion och stegringar av bostadspriserna långt över löneökningarna.
Man behöver inte vara speciellt begåvad för inse att det inte håller i längden. Det är som ett kedjebrev, eller Framfab, det håller ett tag, några som hoppar av tåget i tid gör att klipp, resten står med svarte petter.

För bara något år sedan fick man hånfulla kommentarer, när man på debattsidor förutspådde det kommande fallet. Invektiv som "bakåtsträvare som inte vågar satsa och som sitter förgrämd i en hyresrätt i en trist förort".

Nu bor jag i en trivsam småstad 2 km från centrum i en obelånad bostadsrätt. Den köptes billigt och har kanske gått upp 300 %, men jag bryr mig inte om värdet går upp eller ner, vi har inga flyttplaner.

Mina två bilar är gamla, men i bra skick och får rulla tills reparationer börjar komma, det brukar dröja länge med en välskött Mazda eller Nissan.

Jag tror väldigt många människor lever över sina tillgångar, det ska vara fint hus, flotta bilar och tjusiga utlandsresor.
Visst kan höginkomsttagare unna sig livets goda, men även de med goda inkomster kan bli sjuka eller arbetslösa, så hellre leva enklare och slippa lånekarusellen.

Som vanligt gäller "cash is king." De med ordnad ekonomi och lite pengar kan göra klipp. Bostäder kommer säljas billigt på exekutiv auktion. Bilar har sjunkit kraftigt i pris, och fallet kommer fortsätta.
Under nittiotalskrisen hade jag chansen att köpa en nästan ny Mazda Miata av ett finansbolag, för 75.000 kr, ett återtag, en chans jag inte tog. Åtta år senare köpte jag min Miata som gått 8.400 mil för 95.000:-.......
Rika kommer kunna köpa konst och antikviteter från överbelånade, desperata spekulanter.

Om några år när krisen dragit förbi kommer folk himla med ögonen och utbrista, "Jag borde slagit till".

En annan positiv effekt är att räntan sjunker, vilket dessvärre också gäller svenska "pesetas". Idag står kronan i 9.58 mot Euron. När sprängs 10 kr vallen?

Ja, ja sådan är kapitalismen. Det bor nog en liten socialist i mig, kapitalismen bör inte vara alltför oreglerad, det tycker även vissa kapitalförvaltare.

Alltför rå kapitalism verkar innebära att "The winner takes it all".

Gonatt!

Kommentarer
Postat av: Spanarn

Bra skrivet!!



Kram Spanarn

2008-09-16 @ 03:41:16
URL: http://hygienkonsult.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0