Julhelg

Julafton var ingen speciell dag, min fru hade öppet i affären som vanligt. På kvällen extraknäckte jag några timmar och körde taxi. Ett trevligt jobb på julafton. Folk är positiva och glada och givmilda med dricks.

Dock var det ruskigt halt på vägarna, morgonens regn hade frusit till isskorpa. Inte ens de stora vägarna var särskilt väl saltade, saltbilsåkarna sitter väl hellre hemma en julafton. I vanliga fall saltas det i tid och otid.

Julhalkan är extra besvärlig, då det vistas många "blåbär" på vägarna, orutinerade och osäkra förare. Trots att det körs väldigt långsamt krockas det och körs i diket abnormt mycket under jultrafiken. Det gäller även midsommar då det som bekant inte råder halka.
Jag köper inte argumentet att en bil "får sladd" och kör av vägen pga halkan, som något passivt, ödesbestämt.
Det är föraren som inte kan hantera sin bil.

Idag har jag kollat nyheterna på nätet. Inte så rolig läsning. Våldet eskalerar även i Sverige med förortsuppror, skottlossning vid Stureplan och ett kasino.
Den globala finanskrisen slår hårt, särskilt mot fordonsindustrin. Svenska folkets tillgångar krymper i rask takt, förstärkt av kronans kroniska fall, senast 11,20 mot euron och hela 150 kr för hundra danska.
Sverige må ha skapliga statsfinanser, som dock nu försämras snabbt, men svenskar har lägst löner och den svagaste valutan bland de nordiska länderna, Island undantaget....

Nu ska jag inte gräva ner mig i dystopier. Solen skiner och jag ska ta en stärkande cykeltur (försiktigt med tanke på halkan).
Ikväll blir det middag hos goda vänner, värden är kock, så jag vet att det kommer smaka gott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0