Gott Nytt År!

2008 har varit ett dramatiskt år. 2009 kommer bli värre, vi har ännu inte sett vidden av krisen. Tragedier kommer utspela sig, skötsamma människor förlorar jobb, och göra personlig konkurs när de tvingas sälja sina överbelånade bostäder till underpris.

Många har länge varnat för den här bubblan som nu spricker i en magnitud som ingen kunnat förutspå. Vi som inte trott på att träd kan växa till himlen och kanske kört den gamla filosofin att avstå ny bil, ny bostad och att ständigt köpa nya prylar och hellre lever enklare men friare som skuldfri känner i dessa dagar kanske en personlig lättnad om man dessutom har tryggt jobb, vilket många trots allt har.

Jag tror alla känner sorg inför det som sker. Alla känner vi någon som drabbas. I min stad är Volvo en stor arbetsgivare.
Om Volvo försvinner kommer Skövde bli ännu en obetydlig landsortsstad.

Eländet kommer förstås gå över, och kanske får vi se en bättre värld efter alla konkurser, personliga tragedier och ökat antal självmord.

Men världen kommer inte bli densamma. USA kan inte fortsätta leva över sina tillgångar längre. Ett nytt Irakkrig blir omöjligt, det kostar för mycket.
Kapitalismens död är förstås bara flummig vänsterretorik. Kapitalismen är det enda fungerande ekonomiska systemet, men det behövs starka stater som ger spelregler.

EU kommer bli mer av europas förenta stater, det behövs. Euron kommer bli världens främsta valuta, vilket den redan är i stora delar av världen.
Möjligen kommer en tredje stor valuta i det snabbt växande Asien.

Ny teknik kommer: Vätgasdrivna bilar och flygplan. Folk vill fortsätta att köra bil och flyga, även om de nya planhushållarna som i miljöns namn vill reglera folks liv tycker att alla ska åka tåg.
Jag gillar tåg också, jag gillar alla transportmedel, och framtidens tåg som susar fram i 500 km/h kommer definitivt kunna konkurrera med flyget.

Men det kommer behövas massor med el, och massa ny kärnkraft.

Våra kära kommunalpolitiker säger papegojlikt nej till att bryta uran i Ranstad. Man har ju så gott om pengar att man har råd att bygga ett äventyrsbad för 500 miljoner, där vi skattebetalare står som borgenärer. Seriösa affärsmän drog sig ur projektet, fast de leker ju inte med skattebetalarnas pengar.
En sanslöst förslag var att bygga en tunnel i slalombacken, med konstsnö året runt. Det projektet har väl gudskelov definitivt begravts i lågkonjunkturens djupa mörker......

Åter till Ranstad, internationella gruvbolag är redan där och tar prover, kommunalpolitikerna har utan lycka försökt överklaga.
Om 20 år tror jag vi åter bryter uran i Ranstad. Med modern teknik kommer det vara miljömässigt acceptabelt, faktum är att landskapet är totalt återställt sedan sist det begav sig på sjuttiotalet, det  är faktiskt finare nu med en liten vacker konstgjord sjö.
Staten ska förstås vara ägare och inkomsterna ska gå till Sverige. Den tiden är förhoppningsvis slut där stora statliga
tillgångar säljs ut till stora monopolföretag som sedan i brist på konkurrens höjer priset och försämrar folks köpkraft.

För min egen del önskar jag god hälsa och gärna lite mer pengar som inte kommer satsas på någon pryl, utan resor. Berlin, Ungern eller Svarta Havet och en Thailandsresa nästa höst står på önskelistan.
Fast en Miata NC vore förstås mumma.... Krisen har gjort prisnivån klart intressant, mot 150.000 kr. Det kommer nog fortsätta sjunka.

Ska jag vara seriös önskar jag också mer demokrati i världen: Bort med Mugabe, juntan i Burma och kommunistregimen i Nordkorea. Och så fred i mellanöstern, fast det verkar hopplöst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0