Världen går mot fascism

Ikväll kommer Bolsonaro segra i Brasilien. Det kan adderas till tidigare och ibland oväntade framgångar för auktoritära ledare som Trump och Duterte. I Europa skördar så kallade högerpopulister framgångar, och de kommer troligen befästa sin position i kommande EU- val.
 
Liberaler i mittfältet förfasar sig, och visst finns befogad kritik och skäl till oro. Men det som stör mig är bristen på insikt och självkritik. Etablissemanget lever i en självgod bubbla och borde ställa sig frågan varför opinionen ser ut som den gör. Tyvärr är så inte fallet.
 
Jag försvarar inte Dutertes bombastiska uttalanden och metoder. Men jag noterar att han har stöd av drygt 60%. Den av etablissemangets omhuldade Macron har bara 30% stöd. De Gaulle proklamerade 1968 att han inte kunde fungera som president med mindre än 60% stöd. Han hade mandat att agera resolut under studentupproret som lamslog Frankrike.
 
Jag tror inte vi åter få se fascism eller nazism i Europa som vi hade på 30- talet med Mussolini och Hitler. Däremot kommer vi få se mer av den politik som vi ser i Ungern med Orban.
 
Det är inte trevligt. Min poäng är att det vänsterliberala etablissemanget bär skuld till detta. De har haft makten och underlåtit att agera på de problem vi har. Klassklyftor och kriminalitet har ökat. Vi har skrämmande dålig gränskontroll, knark och vapen flödar in. Även terrorister kan befinna sig illegalt, minns terroristen Akilov.
 
Så har vi kaoset 2015. Insiktsfulla varnade för detta långt tidigare. Nu har Sverige Europas sämsta BNP utveckling per capita. De som varnade för detta för bara något år sedan blev rejält kölhalade.
 
Vår styrande elit saknar ryggrad och vägrar erkänna att det finns målkonflikter.
 
När den styrande liberala eliten vägrar ta tuffa men nödvändiga beslut växer politikerföraktet och de så kallade populisterna med enkla, men raka svar vinner ökat stöd. 
 
Nu behövs pragmatism och konkreta resoluta besked. Men det ser mörkt ut, och någon form av fascism blir en realitet. Ett svar på den misslyckade liberala eran.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0